I GRAD BEOGRAD BRINE O KOSMETU: Krov nad glavom za 20 porodica

D. ZEČEVIĆ

16. 09. 2020. u 21:20

GRAD Beograd će nastaviti da pomaže Kosovsku Mitrovicu i mi polažemo kamen temeljac za još jednu zgradu sa 20 stanova koju ćemo završiti do kraja januara naredne godine.

И ГРАД БЕОГРАД БРИНЕ О КОСМЕТУ: Кров над главом за 20 породица

Foto: Beoinfo

Ovo je poručio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, prilikom uručenja ključeva 20 jednosobnih stanova i garsonjera koje su dodeljene ugroženim porodicama i osobama koje su izgubile krov nad glavom u požaru koji je pre nekoliko godina "progutao" ovdašnji Samački hotel.

Izgradnju tog objekta je finansirao Grad Beograd koji će Kosovskoj Mitrovici, kako je najavljeno, pomoći i u nabavci mehanizacije za održavanje parkova, a biće organizovane i zajedničke kulturne aktivnosti.

- Osim toga što bi trebalo da imaju uređene stanove, ovim ljudima je potreban i posao, i dobar kvalitet života koji se, između ostalog, ogleda i u uređenim parkovima, odnosno igralištima za decu - istakao je Vesić, i najavio da će prestonica, uz pomoć donatora, za sređivanje i osavremenjavanje jednog od tri ovdašnja parka obezbediti oko 150.000 evra.

Predsednik Privremenog organa Opštine u Kosovskoj Mitrovici Aleksandar Spirić, zahvalio je čelnicima Beograda na sveobuhvatnoj pomoći i dodao da će zajedno nastaviti da rade u cilju rešavanja problema svakog pojedinca na prostoru Kosova i Metohije. I on je potvrdio najavu da će stanove uskoro dobiti još 20 porodica - u novoj zgradi za koju je upravo postavljen kamen temeljac.

IZGRADNjA NOVIH 29 KUĆA ZA POVRATNIKE

TOKOM nedavne elektronske sednice Upravnog odbora projekta nazvanog "Povratak i reintegracija na Kosovu, peta faza", predstavnici Kancelarije EU i Ministarstva za zajednice i povratak su doneli odluku o izgradnji novih 29 kuća za povratnike i interno raseljene iz opština Istok, Orahovac, Štrpce, Peć i Gračanica.

- Obradovali smo porodice sa ukupno 136 članova, među kojima ima i dece. Najugroženiji povratnici i interno raseljeni će, pored novih kuća, dobiti i podsticajna finansijska sredstva za pokretanje sopstvenog biznisa, a cilj je da postanu ekonomski nezavisni - saopšteno je iz Ministarstva za povratak, uz napomenu da bi izgradnja svih 29 novoodobrenih kuća trebalo da bude završena do godine. Inače, pomenuti projekat se realizuje u 12 kosmetskih lokalnih samouprava - Gračanici, Kosovu Polju, Đakovici, Novom Brdu, Obiliću, Orahovcu, Prizrenu, Peći, Istoku, Kamenici, Klino i Štrpcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna