I GRAD BEOGRAD BRINE O KOSMETU: Krov nad glavom za 20 porodica

D. ZEČEVIĆ

sreda, 16. 09. 2020. u 21:20

И ГРАД БЕОГРАД БРИНЕ О КОСМЕТУ: Кров над главом за 20 породица

Foto: Beoinfo

GRAD Beograd će nastaviti da pomaže Kosovsku Mitrovicu i mi polažemo kamen temeljac za još jednu zgradu sa 20 stanova koju ćemo završiti do kraja januara naredne godine.

Ovo je poručio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, prilikom uručenja ključeva 20 jednosobnih stanova i garsonjera koje su dodeljene ugroženim porodicama i osobama koje su izgubile krov nad glavom u požaru koji je pre nekoliko godina "progutao" ovdašnji Samački hotel.

Izgradnju tog objekta je finansirao Grad Beograd koji će Kosovskoj Mitrovici, kako je najavljeno, pomoći i u nabavci mehanizacije za održavanje parkova, a biće organizovane i zajedničke kulturne aktivnosti.

- Osim toga što bi trebalo da imaju uređene stanove, ovim ljudima je potreban i posao, i dobar kvalitet života koji se, između ostalog, ogleda i u uređenim parkovima, odnosno igralištima za decu - istakao je Vesić, i najavio da će prestonica, uz pomoć donatora, za sređivanje i osavremenjavanje jednog od tri ovdašnja parka obezbediti oko 150.000 evra.

Predsednik Privremenog organa Opštine u Kosovskoj Mitrovici Aleksandar Spirić, zahvalio je čelnicima Beograda na sveobuhvatnoj pomoći i dodao da će zajedno nastaviti da rade u cilju rešavanja problema svakog pojedinca na prostoru Kosova i Metohije. I on je potvrdio najavu da će stanove uskoro dobiti još 20 porodica - u novoj zgradi za koju je upravo postavljen kamen temeljac.

IZGRADNjA NOVIH 29 KUĆA ZA POVRATNIKE

TOKOM nedavne elektronske sednice Upravnog odbora projekta nazvanog "Povratak i reintegracija na Kosovu, peta faza", predstavnici Kancelarije EU i Ministarstva za zajednice i povratak su doneli odluku o izgradnji novih 29 kuća za povratnike i interno raseljene iz opština Istok, Orahovac, Štrpce, Peć i Gračanica.

- Obradovali smo porodice sa ukupno 136 članova, među kojima ima i dece. Najugroženiji povratnici i interno raseljeni će, pored novih kuća, dobiti i podsticajna finansijska sredstva za pokretanje sopstvenog biznisa, a cilj je da postanu ekonomski nezavisni - saopšteno je iz Ministarstva za povratak, uz napomenu da bi izgradnja svih 29 novoodobrenih kuća trebalo da bude završena do godine. Inače, pomenuti projekat se realizuje u 12 kosmetskih lokalnih samouprava - Gračanici, Kosovu Polju, Đakovici, Novom Brdu, Obiliću, Orahovcu, Prizrenu, Peći, Istoku, Kamenici, Klino i Štrpcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)