VANDALI ODVALILI KOSTOLANJIJA: Pokušaj krađe biste u centru Subotice

J. L.

12. 09. 2020. u 15:17

ВАНДАЛИ ОДВАЛИЛИ КОСТОЛАЊИЈА: Покушај крађе бисте у центру Суботице

Foto: J.Lemajić

U NOĆI između petka i subote nepoznati počinioci pokušali su da ukradu bistu mađarskog književnika Dežea Kostolanjija u ulici Petefi Šandora u Subotici.

Po dosadašnjim informacijama pokušaj krađe nije prijavljen policiji.


Bista nije ukradena, već samo odvaljena iz postamenta , ali su je stručnjaci iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture sklonili do zamene čeličnih vijaka, kako bi je ponovo vratili na mesto. 


Savez vojvođanskih Mađara reagovao je povodom ovog događaja i nedvosmisleno poručio da oštećenje spomenika, na osnovu dosada utvrđenih činjenica, nije posledica nacionalne netrpeljivosti, već da je motiv bio čisto koristoljublje.


- S dubokim ogorčenjem primili smo vest o pokušaju krađe biste Dežea Kostolanjija. Na osnovu onog što je utvrđeno na licu mesta, izvršenje krivičnog dela od protekle noći nije motivisano nacionalnom netrpeljivošću, već sticanjem materijalne koristi - ističu iz SVM-a i pozivaju policiju da otkrije izvršioce krivičnog dela.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Kalesu

12.09.2020. 17:23

Počinioci su, verovatno, iz iste grupacije "sakupljača sekundarnih sirovina", koja je u stanju da pohara ceo jedan kvart Subotice i polomi i pokrade sve poklopce i vrata sa ormarića Telekomovih uličnih mreža, samo dan nakon što je podizvođač tu mrežu završio i predao Telekomu (događaj od pre nekoliko godina, a sporadično bude i danas). I, policija zna ko su, ali akcija izostaje.