ZVUK GAJDI STIŽE DO TOKIJA: Uprkos koroni, čuvari muzičke tradicije okupili su se na etno-kampu u Sivcu

Z. RAJIĆ

28. 08. 2020. u 09:13

GAJDE su u Sivcu, selu u Bačkoj, nadjačale koronu, pa je peti po redu etno-kamp posvećen drevnom srpskom instrumentu ipak održan, iako je zbog nepovoljne epidemiološke situacije izostao u prvobitno planiranom terminu krajem juna.

ЗВУК ГАЈДИ СТИЖЕ ДО ТОКИЈА: Упркос корони, чувари музичке традиције окупили су се на етно-кампу у Сивцу

Foto: G. Pajčić

U dvorištu porodične kuće Maksima Mudrinića, osnivača i voditelja kampa, u organizaciji udruženja "Vojvođanski gajdaši" i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, boravilo je dvadesetak svirača iz Svrljiga, Novog Sada, Subotice, Zrenjanina, Pančeva, Mokrina, Vojke, Bačke Palanke, Odžaka, Sivca i - Tokija!

Početnike su osnovama muziciranja podučavali iskusni gosti-gajdaši, koje je predvodio Borislav Birač, član orkestra Ansambla narodnih igara i pesama "Kolo" iz Beograda.

Posebna atrakcija manifestacije bio je Japanac Taro Kadooka, apsolvent etnologije i antropologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

- Sviram više duvačkih instrumenata, ali su mi gajde najomiljenije. One imaju deo zvani laktača, koji oslobađa usta, tako da istovremeno može i da se svira i peva. Lepo je rekao učitelj Maksim, da je gajdaš čovek-orkestar - kaže Kadooka, među kolegama poznatiji kao Tarić Tarovski Taro.

UNESKO

STRUČNO predavanje u kampu u Sivcu održala je dr Danka Lajić Mihajlović, etnomuzikolog u Muzikološkom institutu SANU.

- Doktorka Danka je zaslužna za svetsku afirmaciju gusala, a pomenuto je i upisivanje srpskih gajdi na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva - istakao je Ognjen Ognjanović, gajdaš iz Bačke Palanke.

Mladi gajdaš iz Svrljiga Lazar Savić Čumburleja napominje da je svirača na gajdama u našoj zemlji malo, ali se drže "na okupu", jer iako se svi lično ne poznaju, barem znaju jedni za druge.

- Najvažnije je da se gajdaška nit neće prekinuti, jer u Srbiji imamo više od 50 gajdaša. Mnoge od polaznika kampa, čije talente prati, sačekaće u Muzičkoj školi "Petar Konjović" u Somboru profesor tradicionalnog sviranja Zoran Bogdanović - rekao je osnivač kampa Mudrinić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!