POLOVNE KNJIGE PRIJAJU DŽEPU: Prodaja udžbenika bez uobičajenih gužvi, kompleti od 7.000 do 15.000 dinara

Lj. P.

19. 08. 2020. u 11:15

NEPOZNANICE u vezi sa školskom godinom koja počinje za desetak dana, glavni su razlog što u novosadskim knjižarama prodaja udžbenika za osnovce i srednjoškolce protiče bez uobičajenih gužvi.

ПОЛОВНЕ КЊИГЕ ПРИЈАЈУ ЏЕПУ: Продаја уџбеника без уобичајених гужви, комплети од 7.000 до 15.000 динара

Novosti

Cene su prošlogodišnje, a kupaca ima i za nove, ali i za sve popularnije polovne, pre svega zbog sume koju je potrebno izdvojiti. Kompleti novih knjiga po nekim računicama, koštaju od oko 7.000 dinara koliko iznosi za prvi, do skoro 15.000 dinara za šesti razred.

U knjižari "Službenog glasnika", prodaja je počela tek prošle nedelje, a to objašnjavaju situacijom u vezi sa virusom korona i nedoumicama roditelja kako će u nastupajućoj školskoj godini biti organizovana nastava.

- Imamo dovoljno udžbenika svih izdavača, a cene su iste kao prošle godine - kažu u ovoj knjižari, ističući da je roditeljima školaraca do 30. juna bilo omogućena kupovina na otplatu u šest rata. - Cena pojedinačnog udžbenika se kreće od 590 dinara pa naviše, a recimo komplet za šesti razred osnovne škole je bezmalo 15.000 dinara.

Bez uobičajenijh gužvi je i u knjižari Zavoda za udžbenike, koja je iz Sremske ulice nedavno preseljena u Ulicu Matice srpske, a prema rečima Sime Markovića, poslovođe, nabavka udžbenika se tek zahuktava.

ZA PRVAKE BESPLATNO

SVI prvaci sa teritorije Novog Sada, kako je najavio gradonačelnik Miloš Vučević, kao i prošle godine dobiće besplatne komplete udžbenika za predstojeću školsku godinu. Nabavku kompleta udžbenika je finansirao Grad, što je deo mere socijalne i dečje zaštite. Udžbenici će školama biti distribuirani ove nedelje, a prvake će knjige dočekati na klupama prvog dana škole.

- Zavod nije menjao prošlogodišnje cene udžbenika - predočava Marković. - Đaci trećeg i sedmog razreda osmoletke će od septembra učiti po novom programu, ali većinu tih udžbenika imamo na našim policama.

U ovoj knjižari čitanka za osmi razred košta 838 dinara, srpski jezik i jezička kultura je 651 dinar, koliko košta i radna sveska za srpski jezik.

Među roditeljima i školarcima, i ove godine je popularna kupovina polovnih udžbenika, jer su korišćeni i do tri puta jeftiniji od novih. U knjižari polovnih udžbenika "Kodeks buk" u pasažu Jevrejske 23, prvoj takve vrste otvorene pre više godina, prodaja je počela pre mesec i po dana, ali bez gužvi kao ranijih godina.

Ško- Cene udžbenika za osnovnu školu su od 250 do 450 dinara, a za srednju od 350 do 490 dinara - kaže Danko Vranešević, vlasnik. - Imamo svih udžbenika i za osnovce i za srednjoškolce, a veća je potražnja za četvrti osnovne, jer je samo jedna generacija učila po tom programu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina