SVADBENI DAROVI ZA FARMU KOZA: Miloš Radulović i Jovana Tanaić iz Niša bračni život započeli kao privatnici

J. ĆOSIN

13. 08. 2020. u 07:24

KADA su pre godinu dana odlučili da započnu zajednički život, mladi bračni par iz Niša - Miloš Radulović (27) i Jovana Tanaić (27) - nije imao dilemu oko toga da li da, istovremeno, pokrene i sopstveni biznis.

СВАДБЕНИ ДАРОВИ ЗА ФАРМУ КОЗА: Милош Радуловић и Јована Танаић из Ниша брачни живот започели као приватници

Foto J. Ćosin

I, mada su se oboje školovali za neke druge poslove, odlučili su da budu sami svoje gazde i bave se - stočarstvom.

Jovana je na završnoj godini Ekonomskog fakulteta, Miloš je radio u firmama koje se bave belom tehnikom, a novac od svadbe i svu ušteđevinu su uložili u proširenje stada koza na porodičnom imanju Radulovića. I, korak po korak, uspeli su da nadomak Žitorađe, naprave pravu malu farmu u kojoj danas svakodnevno proizvode i do 30 kilograma kozjeg sira, uz surutku, mleko i druge prerađevine.

- Živimo u Nišu, a putujemo "na posao" jer tako mora, s obzirom na to da je Jovana u drugom stanju. Bavimo se isključivo prirodnom proizvodnjom, bez ikakve hemije, pa smo već prepoznatljivi na tržištu. A, tajna uspeha je u ljubavi prema onome što radimo, ali i u uslovima u kojima čuvaju stado. Jer, naše koze faktički pasu samo lekovito bilje: kantarion, majčinu dušicu, kamilicu... Koza je probirljiva životinja, ali jede oko 900 vrsta trava - objašnjava Miloš, čija majka pomaže snaji u proizvodnji sira, po recepturi svoje babe i prababe.

Foto J. Ćosin

Domaćinov otac Goran kaže da od uzgoja koza sasvim solidno zarađuju, posla ima i za još radnika, ali je problem pronaći zainteresovane za taj posao, uprkos pristojnoj plati kuju nude.

- Nudili smo i 500 evra za čuvanje stada, ujutro dva i po sata, te popodne isto toliko, ali se mladi ustežu, a stariji izgovaraju nekim drugim obavezama. Našeg čoveka nije sramota da u inostranstvu radi bukvalno sve i svašta, a ovde mu je ispod časti da čuva koze. Zato smo posao ostavili sinovima i svima nam je cilj da imamo do 500 koza za mužu - zaključuje Goran Radulović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!