LOVE TONE BABUŠKI: Počeo sanacioni izlov ribe na istočnoj obali palićkog jezera

J. LEMAJIĆ

08. 08. 2020. u 10:23

Na istočnoj obali Palićkog jezera u toku je sanacioni izlov babuške, invazivne vrste koja čini oko 95 odsto ukupne populacije riba i zbog koje ne mogu da opstanu druge vrste i jezerska vegetacija.

ЛОВЕ ТОНЕ БАБУШКИ: Почео санациони излов рибе на источној обали палићког језера

Foto J. Lemajić

Ulovljene babuške odlaze za ishranu stanovnika Zoološkog vrta, dok se druge vrste, poput šarana, smuđa i štuke, koje slučajno završe u mreži, vraćaju se u vodu.

Selektivni izlov riba iz Palićkog jezera je višegodišnja aktivnost koja se realizuje u sklopu projekta "Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš", a ovogodišnji rezultati pokazuju da babuški i dalje ima u velikim količinama.

- Kada je pre dve godine rađen monitoring, procenjeno da ima više od 150 tona babuški, što je jako velika količina za ovo jezero. Prošle godine smo izvadili oko 16 tona, prvi put je izvađeno oko 10 tona, a ove godine planiramo 50 tona i ako to uspemo, izvadićemo skoro polovinu babuški, što će već pozitivno uticati na riblji fond - objašnjava stručni saradnik Vinko Tamaš.

- Paralelno sa izlovom, predviđeno je poribljavanje jezera, uglavnom grabljivicama poput smuđa, štuke, grgeča, šarana. Tek kad bude bio bolji kvalitet vode, planiramo i druge ribe da ubacimo. Ove godine smo primetili smuđeve u značajno većem broju, čak ima i šarana. Štuku još nismo primetili, ali tek smo na početku i ima vremena da se i ona pojavi. Problematično je što još uvek ima američkog patuljastog somića, koji je takođe invazivna vrsta, ali u manjem broju u odnosu na prethodne godine.

Paliću problem predstavljaju i alge, zbog čega je voda zelena i neprijatnog mirisa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a