SRBI POHRILI NA PLANINE: Zbog epidemije plaže ostale puste, ali je zato na Goču kao u košnici (FOTO)

G.Ćirović

03. 08. 2020. u 11:42

ZBOG epidemije virusa korona na more ove godine ne možemo, gradski bazen u Kraljevu ne radi, akva parkovi i bazeni u obližnjim banjama su papreni za četvoročlanu porodicu, Ibar se od poplave još nije izbistrio, zato je Goč idealan. Hladovina u senci borove šume, planinska rečica, lagana šetnja šumskim stazama, čist vazduh, priroda, roštilj, pivo, druženje… Pravo utočište za ove tropske dane i bekstvo od vrelog asfalta i betona u gradu.

СРБИ ПОХРИЛИ НА ПЛАНИНЕ: Због епидемије плаже остале пусте, али је зато на Гочу као у кошници (ФОТО)

Foto: G. Šljivić

Ovako Kraljevčanin Nenad Stevanović, jedan od nekoliko hiljada izletnika iz svih krajeva Srbije koji su minulog vikenda prosto okupirali planinu Goč poviše Kraljeva, u samo nekoliko rečinica objašnjava zašto je sa svojom suprugom i dva sina odlučio da bar jedan neradni dan provede na ovoj pitomoj planini.

- Sa nama su i prijatelji iz Beograda. Nismo očekivali da će biti baš ovoliko ljudi, pa smo se malo pomučili da nađemo mesto kraj rečice. Goč je prelepa planina naročito jer nije urbanizovan poput Kopaonika ili Zlatibora – dodaje Stevanović.

Uz planinsku Brezansku reku gotovo je nemoguće pronaći slobodno mesto. Na obe obale načičkali su se izletnici, planinari, rekreativci, zaljubljenici u prirodu, porodice sa decom...

PRISTUPAČNO

ZA sve one koji posle šetnje šumskim stazama ili brčkanja u planiskoj rečici žele da predahnu i okrepe se na terasi ili u restoranu hotela, cene su više nego pristupačne. Kafa košta 60 dinara, pivo 120, gazirani i negazirani sokovi 120, pansionski ručak 350, jela sa roštilja 320-450, porcija palačinki 190 dinara...

- Prvi put smo na Goču i prijatno smo iznenađeni. Narod je željan prirode, mesta gde može da dođe i uživa, a ne da svaki čas zagleda u novčanik i prebrojava koliko mu je novca ostalo – kaže Ivana Bajić iz Beograda. - Ove godine propao nam je aranžman za Grčku, a kada sam gledala cene za neke domaće turističke destinacije umalo nisam pala u nesvest. Mnogo je skupo, pa sam nagovorila supruga da vikend provedemo na Goču, da dišemo punim plućima.

Veselo studentsko društvance iz Gornjeg Milanovca, Smederevske Palanke, Kovina, Kruševca i Kraljeva, razapelo je tri šatora u debeloj hladovini. Tu su već dva dana, a kako kažu, ostaće bar još toliko ukoliko ih vreme posluži.

- Mi smo kolege sa fakulteta. Razmišljali smo gde ćemo bar malo da se sklonimo između dva ispitna roka, Kraljevčani su predložili Goč i evo nas – priča Kruševljanin Stefan Kojić. - Istina, nismo očekivali ovoliku gužvu, ali neka, uželeo se narod da posle svega malo promeni sredinu, da se skloni bar na dan-dva.

Gotovo isto nam priča i grupa iz Užica dok čeka pansionski ručak u jedinom hotelu na ovoj planini.

- Obišli smo obližnje srednjovekovne manastire Žiču i Studenicu, a sutra ćemo na Stolove da vidimo popludivlje konje – poručuju Užičani. - Goč je biser netaknute prirode i bilo bi lepo da takav i ostane, mada je potrebno malo više sadržaja kako bi gosti, naročito oni koji prevale i po par stotina kilometara, imali razlog da ovde provedu i više od vikenda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)