"BUVLJAK" ODOLEVA I KORONI: Lučički put trgovački centar Braničevskog okruga

D. NOVKOVIĆ

31. 07. 2020. u 18:20

POŽAREVAČKA "buvlja pijaca" i dalje je svakog četvrtka - uprkos pandemiji - omiljeno mesto za kupovinu mušterija iz svih krajeva Braničevskog okruga.

БУВЉАК ОДОЛЕВА И КОРОНИ: Лучички пут трговачки центар Браничевског округа

Foto D. Novković

O tome da je situacija, ipak, vanredna, svedoče samo zaštitne maske koje nosi većina kupaca i prodavaca. Sve drugo je kao i ranije - i broj tezgi, i vrste robe na njima, i broj posetilaca.

Na samom ulazu u pijacu koja se nalazi pored pruge na Lučičkom putu, prvi su prodavci voća, povrća, cveća i sadnog materijala. Odatle se staza račva se na nekoliko "sektora" - do bogatog asortimana polovne odeće i obuće, tehničke robe i nameštaja, zavesa i tepiha, posuđa i kozmetike... Ovde se prodaju i veliki kazani za topljenje masti, ali i kotlići za kuvanje riblje čorbe, mada ima i stolarije, pa čak i - nadgrobnih spomenika.

Ima i knjiga, po ceni od samo 100 dinara, te upola jeftinijih igračaka, odbačenih bicikala i korišćenih kućnih aparata.

- Cene su od 200 do 500 dinara, pa ko to da ne kupi - naglas se pita Mirko Pandurović iz Kučeva koji ovde, zajedno sa svojim kumom, već treću godinu prodaje usisivače, blendere i tostere. - Platiš samo 50 dinara trgovcima koji ovde imaju priključenu struju, pa isprobaš, nosiš i služiš se u zdravlju.

Veli i to da je nekada radio u jednom od propalih preduzeća, posle je prodavao raznu robu po pijacama, a od 2017. se "specijalizovao" za male kućne aparate.

Foto D. Novković

Tezge sa polovnom odećom

Osim iz Kučeva, ovde stižu i prodavci iz Malog Crnića, Kostolca, Velikog Gradišta, Smedereva, Kovina... koji nude majice za 50 dinara, farmerice za 200, tepihe za 500 ili zavese za stotinu dinara po metru.

Prodaju se i stari novac i ordenje, keramičke figure, čak i ploče za one koji još negde imaju stari gramofon. Štaviše, ono što više ne može da se nađe u prodavnicama i gvožđarama, ovde je lako naručiti i preuzeti - narednog četvrtka.

U ponudi jedino nema zaštitnih maski, iako bi se i one - najverovatnije - dobro prodavale. Ali zato su brzo reagovale šnajderke iz grada, koje ih izrađuju i cene od 100 do 150 dinara za komad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna