URGENTNI I KONTROLNI PREGLEDI: Velike gužve u Trijažnom centru lozničkog Doma zdravlja

V.Mitrić

26. 07. 2020. u 13:56

U LOZNICI, gde je zabeleženo novih 20 slučaja korona virusa, u minula 24 časa, i dalje su velike gužve u Trijažnom centru Doma zdravlja „Dr Milenko Marin“, koji je preseljen u nekadašnje prostorije ATD Dispanzera Opšte bolnice u Loznici, rekla nam je dr Branka Krsavac, direktorka Doma zdravlja.

УРГЕНТНИ И КОНТРОЛНИ ПРЕГЛЕДИ: Велике гужве у Тријажном центру лозничког Дома здравља

Foto: V.Mitrić

U „trijaži“, sada, radi 10 lekara i 10 medicinskih sestara DZ od 8 – 20 časova, svakim danom, uključujući subotu i nedelju, koji pregledaju od 90 -100 i više pacijenata.

Pored pacijenata koji dolaze na pregled, zbog tek nastalih tegoba, polovinu čine oni koji su, na kućnom lečenju, i dolaze na kontrolu kod lekara koji rade u Trijažnom centru, čije je nove ordinacije opremila gradska vlast, po nalogu gradonačelnika Vidoja Petrovića.

- Pored laboratorije, u Trijažnom centru je i mobilni rendgen, a sada su naši lekari i osoblje , praktično, pod krovom Grudnog odeljenja, čiji lekari, kao i oni sa susednog mu Infektivnog, pregledaju pacijente, koji prođu „trijažu“ - kaže dr Krasavac.

-Ovo je mnogo komfornije rešenje i za naše osoblje i za pacijente, koji svakodnevno, u velikom broju čekaju na preglede.

Među osobljem Opšte bolnice, posebno onim koje je zaraženo, s ogorčenjem je primljena i informacija zvaničnika te ustanove da se, „većina zaposlenih zarazila van ustanove, a ne na radnom mestu obavljajući poslove“.Postavljaju, pored ostalog, pitanje ko je to, kako i na osnovu čega ustanovio i, ako jeste, zašto ne saopšti dokaze i tačan podatak koliko se lekara i sestara zarazilo na poslu, a koliko va njega.Ovo tim pre, kako se moglo čuti, „jer mnogi lekari , sestre i tehničari, rade pod velikim rizikom da se ne zaraze, dobar deo njih je i zaražen, pa olake ocene i procene su, u najmanju ruku, neodgovorne ili služe nekim samo nekim poznatim ciljevima.

Samo na Internom odeljenju ove bolnice zaraženo je šest lekara i 14 sestara, koji su, neumorno, bdili nad pacijentima.Na poslu su, neprestano, lekari i drugo osoblje, koje rade skoro danonoćno, a među njima i oni koji imaju i malu decu, zbog čega su mogli da budu čitavo vreme kući, ali izgaraju na poslu.Tačno se zna ko se kako ponašao i ponaša u ovim teškim uslovima.

U Krupnju, gde skoro do pred vikend bilo zaraženih10 pacijenta, i to danima, u međuvremenu njihov broj se popeo na 29!Neslavan skok beleže i Mali Zvornik(35) i Ljubovija(42).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna