EPIDEMIJA SOLIDARNOSTI: Vranjanci u humanitarnim akcijama za pomoć kovid-bolnicama prikupili više od milion dinara

J. Ilić

20. 07. 2020. u 06:45

HUMANITARNOJ akciji prikupljanja pomoći za kovid-ambulantu, kovid-bolnice i porodilište u Vranju, koju je posle građanske inicijative pokrenuo Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz grada pod Pržarom, dosad su se priključila 184 donatora.

ЕПИДЕМИЈА СОЛИДАРНОСТИ: Врањанци у хуманитарним акцијама за помоћ ковид-болницама прикупили више од милион динара

Foto: J. Stojković

S obzirom na to da ukupna vrednost prikupljene pomoći, samo u robi, premašuje milion dinara, mnogi tvrde da je Vranje zahvatila i epidemija solidarnosti.

- Na račun naše organizacije je ukupno uplaćeno 579.499 dinara, posredstvom platforme donacije.rs još 137.705, dok je Ambasada Kraljevine Norveške najavila da će za 60.000 dinara kupiti medicinsku opremu, kao pomoć zdravstvenom sistemu u Vranju - ističe predstavnik za medije CMTDO Jelena Marinković.

Najveća novčana uplata je, saznajemo, iznosila 100.000, a najmanja 500 dinara,

- Za nas sve donacije imaju jednaku vrednost. Ilustracije radi, bolnici "Kovid 4" smo kupili mašinu za pranje i sušenje veša, sve ustanove su dobile frižidere, te više od 30 pulsnih oksimetara, 20 digitalnih i deset beskontaktnih toplomera, 4.000 zaštitnih maski i isto toliko pari rukavica, 11 stalaka za infuziju, 11 kolica za boce sa kiseonikom... - nabraja Jelena Marinković.

Foto: J. Stojković

Takođe, nabavljeno je i uručeno 300 kiseoničnih maski, 550 kilograma deterdženta, 300 litara medicinskog alkohola, 180 litara tečnog sapuna, 200 bolničkih posteljina, 140 infuzionih sistema, 600 litara sokova za pacijente, 900 kesica gotovih supa, velika količina vode, jastuci, ubrusi, sredstva za dezinfekciju...

Foto: J. Stojković

- Zahvaljujemo svima koji su doprineli tome da akcija pod motom "Naš grad, naši ljudi, naša zemlja" dobije pravi smisao i da Vranje posluži kao primer građanske složnosti i odgovornosti - zaključuje Jelena Marinković.

Foto: J. Stojković

DONATORI

VELIKI doprinos akciji su dali i Vranjaci koji žive i rade u Beogradu, Smederevu, Novom Sadu, Nišu... ali i komšija iz Trgovišta, Bujanovca i Preševa. Odazvala se i dijaspora iz Australije, Norveške, SAD, Katara, Italije... a deo medicinske opreme i sredstava je predat ambulanti u selu Vlase, medicinarima u Trgovištu i kovid-bolnici u Surdulici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024