NE ODUSTAJU OD PRELASKA U BIH: Loznički kraj opet pun migranata

V. M.

13. 07. 2020. u 11:16

Ilegalni migranti su opet navalili da stižu u Loznicu, iz pravca Beograda.

НЕ ОДУСТАЈУ ОД ПРЕЛАСКА У БИХ: Лознички крај опет пун миграната

Foto: V. M.

U tom gradu, samo oko autobuske stanice, svakodnevno može da se vidi njih bar pedesetak.

Od pokušaja prelaska na desnu obalu, u BiH, ne odustaju, a reč je uglavnom o mlađim ljudima. Nedavno su se dvojica njih utopili u nemirnim talasima Drine! Nešto ranije Drina je „progutala“ mladića kojih ih je prevozio čamcem sa jedne na drugu obalu.

U lozničkom kraju ipak najviše ih je, kao i pre uvođenja vandrednog stanja u Srbiji, u Banji Koviljači, uglavnom oko železničke stanice. Tu, od jutra do mraka, boravi njih između 100 i 150. Oni koji traže azil smešteni su u banjskom Centru za azil, gde uživaju sve pogodnosti naše države, po međunarodnim konvencijama.

U Banji Koviljači su nedavno tri azilanta opljačkala kiosk iz kod su odneli roba, u vrednosti od 150 hiljada dinara, najviše cigareta. Dvojicu aktera policija je uhapsila, pronašla kod njih deo robe, a treći je i dalje u besktvu. Obojica su u pritvoru. Veliki je problem što se, prilikom privođenja, po svoj prilici, izjašnjavaju kako im padne na pamet, jer nemaju nikakva dokumenta.

Foto: V. M.

 

Poslednjih dana mnogi od njih idu pešice prugom prema Malom Zvorniku i okolini, pokušavaju da pređu Drinu. S druge strane Drine čekaju ih patrole policije RS i drugih policijskih službi BiH, koji ih vraćaju odkale su došli, na desnu obalu reke. Potom se vraćaju u Loznicu i čekaju drugu priliku ili neki „znak“ da je vreme da krenu prema Drini.

Foto: V. M.

 

Taksisti koji su ih prevozili sve ređe se usuđuju to da čine, jer i sami dolaze pod udar zakona „zbog krijumačarenja ljudi“. Sve manje hrabrosti imaju i ilegalni taksisti. Oni koji pređu Drinu i dođu do Hrvatske treba da spreme najmanje 1500 evra, kako bi platili onima kojima im učine uslugu, koja je njihov cilj -ulazak u zemlju EU.

 

Foto: V. M.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna