Vranje četvrt veka čeka na bioskop, otvaranje opet odloženo: 3D projektor „na pauzi” do gašenja kovida 19

D. Ristić

30. 06. 2020. u 16:58

BIOSKOP u Vranju je montiran, ali zbog epidemije virusa korona još nije proradio.

Врање четврт века чека на биоскоп, отварање опет одложено: 3Д пројектор „на паузи” до гашења ковида 19

Foto: D. Ristić

Vranjanci baš nemaju sreće sa bioskopom. Nakon dugogodišnje rekonstrukcije zgrade Pozorišta "Bora Stanković" i nabavke opreme, dugoočekivanu prvu bioskopsku projekciju odložila je pandemija virusa korona.

- Grad nema sredstva da gradi posebnu zgradu, tako da će bioskop raditi u pozorišnoj sali, gde je postojao redovan bioskopski repertoar pre 30 ili 40 godina. Oprema za prikazivanje filmova je montirana još početkom godine, ali je pred samo otvaranje virus korona poremetio naše planove - kaže gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.

Ipak, dodaje on, čim se steknu uslovi, odnosno čim se dozvole okupljanje u zatvorenom prostoru bez rizika po zdravlje ljudi, u Vranju će biti prikazana prva prava bioskopska predstava posle zaista predugog perioda.

Vranje nema bioskop više od dve decenije. Prikazivanje filmova u zgradi pozorišta je utihnulo sredinom devedesetih godina prošlog veka usled krize kinematografije. Zgrada bioskopa "Sloboda" je u tom istom periodu počela da propada, a na videlo je izašao i imovinski spor. Zgrada pozorišta stradala je u požaru u leto 2016. godine pa je ovo pitanje prolongirano na neodređeni rok.

Foto: D. Ristić

Tekst potpisa

U međuvremenu, filmske projekcije su organizovane sporadično u drugim, neadekvatnim prosorima u gradu na neprofesionalnoj opremi. Pitanje bioskopa je, mada redovno spominjano u predizbornim kampanjama, bilo na ledu sve do završetka rekonstrukcije zgrade Pozorišta "Bora Stanković", kada je odlučeno da se tu useli i bioskop.

Sredstva u iznosu od 11,7 miliona dinara za nabavku savremene opreme za prikazivanje filmova dobijena su na javnom pozivu Filmskog centra Srbije. Prema najavama, tu će biti prikazivani i filmovi rađeni u 3D tehnilogiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju