DIREKTOR JP "VODE VOJVODINE" OPOVRGAVA SUMNJE PREDSEDNIKA EKOLOŠKOG POKRETA VRBASA: Kanali (ne) čuvaju od poplava

Zoran Rajić

13. 03. 2024. u 05:00

POSLE sastanka Radne grupa Nacionalnog konventa EU za poglavlje 27 (zaštita životne sredine), održanog u Narodnoj skupštini 11. marta, predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa, Ratko Đurđevac, procenio je da se Vojvodina neopravdano zaobilazi u strategiji upravljanja rizicima od poplava i suša.

ДИРЕКТОР ЈП ВОДЕ ВОЈВОДИНЕ ОПОВРГАВА СУМЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ЕКОЛОШКОГ ПОКРЕТА ВРБАСА: Канали (не) чувају од поплава

foto JVP Vode Vojvodine

- Nedovoljan intenzitet čišćenja kanala u Bačkoj i Banatu smanjuje njihov prijemni kapacitet iz reka koje nas okružuju, naročito Dunava, posebno u periodima visokih voda. Da ne pominjem druge ekološke i privredne rizike, koji su proizvod kanala zatrpanih sedimentom - istakao je Đurđevac, napominjući da sve češće suše, kao posledica nedovoljnog navodnjavanja, uzrokuju nestanak crnice, jer se ogromna količina površinske zemlje usitnjava, kruni i raznosi vetrom, pretvarajući plodnu vojvođansku ravnicu u pustinju.

Započeto

IZ "Voda Vojvodine" poručuju i da neprekidno čiste kanale u sistemu Dunav-Tisa-Dunav, da bi se poboljšala njihova propusnost i korita osposobila za prijem vode u slučaju poplava. Trenutno se radi na pet kilometara kanala Novi Sad - Savino Selo, iz kojeg bi trebalo da bude izvučeno 40.000 kubika mulja i vegetacije. Uređenje 15 kilometara kanala Bački Petrovac - Karavukovo trebalo bi da bude završeno do novembra.

Odgovor je stigao istog dana, kada su "Vode Vojvodine" saopštile da su završeni radovi na četiri sistema, na kojima je kanalska mreža za odvodnjavanje osposobljena i za navodnjavanje. Na sistemu "Žitište -Klek" u Banatu, kažu, omogućeno je navodnjavanje 735 hektara zemljišta, a u njegovom nastavku, na sistemu "Šozo", čak oko 1.600 hektara. Hiljadu hektara oranica moći će da se navodnjava rekonstrukcijom pet kanala u sistemu "Š" u Sremu, u opštini Šid, a 2.700 hektara na sistemu "Burza", kod Novog Bečeja, u Banatu.

- U okviru ovog programa, za koji smo izdvojili 1,4 milijarde dinara, predviđena je rekonstrukcija 24 sistema u Bačkoj, Sremu i Banatu. Radovi na preostalih 20 trebalo bi da budu završeni krajem proleća, posle čega će biti omogućeno da se navodnjava 32.000 hektara oranica - kaže direktor JVP "Vode Vojvodine" Srđan Kružević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić