U SPOMEN NA PROFESORA: Završen Memorijal „Mile Paunović“ u Negotinu

S. M. JOVANOVIĆ

07. 03. 2024. u 10:45

NEGOTINSKO Udruženje muzičkih umetnika “ArtIst” iz Negotina organizovalo je u saradnji sa Umetničkom školom „Stevan Mokranjac“ peto, jubilarno Memorijalno takmičenje “Mile Paunović” u znak sećanja na osnivača odseka trube u ovom gradu.

У СПОМЕН НА ПРОФЕСОРА: Завршен Меморијал „Миле Пауновић“ у Неготину

Foto: S.M.Jovanović

Dimitrije Vasić, učenik MŠ „Stanislav Binički“ iz Leskovca iz klase Milorada Pejčića i Dobrivoje Mamutović sa odseka trube MŠ „Stevan Mokranjac“ u Vranju u klasi Vladice Vasića pobednici su petog Memorijalnog takmičenja „Mile Paunović“ u Negotinu.

Vasić je i pobednik i prve kategorije a Mamutović pete, dok su titile pobednika osvojili i Luka Dejković sa odseka trube MŠ “Stevan Mokranjac“ u Vranju iz klase Vladice Vasića u pretkategoriji, njegov sugrađanin, takođe mladi trubač Alen Krstić u drugoj,  Negotinka Klea Kovač, iz klase flaute Valentine Dimitrijević u trećoj,  kao i Negotinac Milan Radojević iz klase trube Davida Surdanovića u četvrtoj kategoriji.

Pobednik šeste kategorije je Petar Marković sa FMU iz klase profesora Mladena Đorđevića,  a u kategoriji kamernih ansambala najbolji je bio Trio “Brevis” iz Negotina, trubači Dušan Jovanović, Leonardo Krstić i Milan Radojević iz klase Dušana Ćirovića.

Foto: S.M.Jovanović

ARTIST: Milja Videnović i David Surdanović

- Ponosan sam na sve takmičare koji su sa željom da se Mile Paunović ne zaboravi i da Negotin i region imaju jedno od najvećih takmičenja, uveličali ovaj memorijal -  kaže David Surdanović iz Udruženja muzičkih umetnika “ArtIst”.

Mile Paunović u čiju se čast održava ovo takmičenje, osnivač je odseka trube u negotinskoj Umetničkoj školi, koja ove godine obeležava 70 godina osnovnog muzičkog obrazovanja. Instrumentalista, kompozitor, muzički pedagog, autor je brojnih  ploča i kompakt diskova, a sa suprugom Vionerom i osnivač Etno grupe „Balkanski istočnici“.

-Značaj pedagoškog i izvođačkog rada Mileta Paunovića ogleda upravo u težnji brojnih Negotinaca da neguju sećanje na njega, a mi smo srećni ako smo uspeli da doprinesemo uspešnoj realizaciji petog memorijala -  kaže Milja Videnović, predsednik “ArtIsta”.

Foto: S.M.Jovanović

Stručni žiri Memorijala "Mile Paunović"

Takmičenje je okupilo 54 učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola i studenata FMU sa odseka trube, horne, flaute, klarineta, kao i kamerne ansamble iz Negotina, Vranja, Bora, Leskovca, Beograda, Pančeva.

Ocenjivao ih je stručni žiri u sastavu: mr Mladen Đorđević, redovni profesor trube i šef Katedre za duvačke instrumente na FMU u Beogradu, predsednik žirija u kome su bili i Miloš Đorđević, profesor horne na FMU, Aleksandar Burkert, profesor flaute u MŠ “Kosta Manojlović” u Zemunu,  Vladica Vasić, profesor trube u MŠ “Stevan Mokranjac” u Vranju i Darko Perčević, profesor klarineta u MŠ “Vojislav Lale Stefanović” u Užicu. Sekretar žirija bila je Anamarija Danilović Matejević, doktorand FMU u klasi Mladena Đorđevića.

- Očigledno da smo se svi uželeli takmičenja, jer skoro 60 učesnika to dokazuje. Mislim da je nivo takmičenja bio na zavidnom nivou, a pogotovo u kategoriji truba što je bio i primarni cilj - kaže Mladen Đorđević, predsednik žirija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)