MAMCI KOBNI ZA GAČCE I ČAVKE: Masovno trovanje više od 800 ptica kod Kikinde - najveće u ovom delu Evrope

Рада Шегрт
Rada Šegrt

06. 03. 2024. u 09:00

RAZMERE pomora ptica u Nakovu kod Kikinde, na granici sa Rumunijom, veće nego što se očekivalo.

МАМЦИ КОБНИ ЗА ГАЧЦЕ И ЧАВКЕ: Масовно тровање више од 800 птица код Кикинде - највеће у овом делу Европе

Foto: DZPPS

Uginiće ogromnog broja jedinki primećen je u subotu, a dan kasnije članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pronašli su više od 800 mrtvih ptica, među kojima su najmanje 434 gačca (vrsta vrane), koji je zaštićen lovostajem, kao i 373 čavke koje su zakonom zaštićena vrsta. Niko više ne sumnja da su ptice otrovane, ali se ne navodi da li sa naše ili, eventualno, sa rumunske strane.

- Ovo je do sada najveći pojedinačni pomor ptica u ovom delu Evrope. Sve okolnosti ukazuju na masovno trovanje, što treba da bude potvrđeno laboratorijskim analizama u nadležnom veterinarskom institutu. Leševi su pronađeni na prostoru od oko dva kilometra. Više od 800 mrtvih jedinki zakopano je u jamu na rubu oranica. Ove ptice hranile su se na plodnim poljima u blizini sela. Upravo tu su, najverovatnije, pronašle i zatrovane mamke - saopštili su orintolozi DZPPS.

Stravične scene najpre je u subotu otkrio pčelar Ranko Samardžija u svom pčelinjaku. Nakon njega reagovalo je DZPPS.

Uzbuna zbog orlova krstaša

- NIJE samo trovanje gačaca razlog za uzbunu, jer smo pored Nakova primetili jedan par orlova krstaša koji je počeo da pravi gnezdo. Veliki broj otrovanih ptica po poljima gotovo izvesno može da privuče orlove i ubije ih - upozorilo je Kikinđanin Stefan Prekajski, biolog iz DZPPS.

- Uveče sam obavestio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Osnovno javno tužilaštvo u Kikindi i Jedinicu za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine MUP-a - kaže Milan Ružić, izvršni direktor DZPPS-a.

Ekipa DZPPS u nedelju je stigla u Nakovo, a pošto u Srbiji ne postoji šema nadležnosti u slučajevima trovanja životinja, ni protokol za postupanje, obavestili su policiju.

Ugroženi i ljudi

- U STALNOJ trci za profitom paori su preorali sve što je moglo da se preore, meštani posekli drveće, a poljoprivredni otrovi desetkovali su populacije divljih životinja. U ovakvim uslovima bezbednost i zdravlje ljudi takođe su ugroženi - upozoravaju iz DZPPS.

- U atar je došao veliki broj policajaca, veterinarskih inspektora i radnika komunalnih službi. Tim policijskih forenzičara detaljno je snimao i beležio leševe i mesta pronalaska. Deo leševa izuzet je za analize - saopšteno je iz DZPPS-e.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)