"KATANCI" NA SVAKOM PETOM LOKALU: Udruženje subotičkih ugostitelja negoduje zbog postupanja inspekcijskih službi

J. L.

05. 03. 2024. u 08:40

TOKOM proteklih nekoliko sedmica, više od petine ugostiteljskih objekata u Subotici zatvoreno je zbog različitih nepravilnosti u radu, a postupanja inspekcijskih službi navela su vlasnike da podignu glas i zatraže jasnije definisanje kaznenih odredbi.

КАТАНЦИ НА СВАКОМ ПЕТОМ ЛОКАЛУ: Удружење суботичких угоститеља негодује због поступања инспекцијских служби

J.L.

Kažu, ne beže od poštovanja propisa, već žele realne kriterijume za kažnjavanja - umesto da se objekti zatvaraju zbog jedne limenke viška u frižideru, ili 200-300 dinara odstupanja u kasi...

- Inspekcije nas zatvaraju bez obzira na to da li je propust načinjen namerno, ili nenamerno. A nije isto ako neko ima neprijavljenog radnika, ili je samo pogrešno "ukucao" poručeno piće. Sada, u oba slučaja sleduje "katanac" na 15 dana, a inspektori dolaze prerušeni, čak i iz drugih gradova, pa ostave novac za uslugu i izađu, a posle se vrate i kažu da nisu dobili račun. To nas i vređa, i nanosi ogromnu štetu poslovanju - kaže Jožef Piontek, iz Udruženja ugostitelja, objašnjavajući i da stotinak njihovih članova zapošljava bezmalo hiljadu ljudi, što je ozbiljan broj za Suboticu, pa niko ne želi da nanosi štetu državi.

Pri svemu tome, svi se slažu da bi zatvaranje lokala trebalo da bude krajnja, najstroža sankcija, jer su u tom slučaju ugostitelji u najvećem problemu - ne samo zbog propuštenog prihoda, već i zbog smanjenih mogućnosti da sačuvaju radnu snagu koja je, i ovako, deficitarna. Istovremeno, i država ostaje bez svog "dela kolača", tim pre što je - posle dvonedeljnog zatvaranja - naredna mera zabrana rada na čak mesec i po, što za mnoge znači i kraj biznisa.

Nije bez značaja ni to što, ovakvim postupanjem, Subotica i okolina, sa značajnim turističkim potencijalima, gostima koje dočekaju lokali oblepljeni crvenim trakama šalju ne baš lepu poruku...

Predlažući da osnovna mera budu novčane kazne, koje će se izricati srazmerno nepravilnosti u radu - sa željom da svi budu jednaki pred zakonom - subotički ugostitelji najavljuju da će zatražiti razgovore sa predstavnicima lokalne samouprave, Privredne komore i svih nadležnih službi. Dotad, kažu, već su uspostavili kontakte sa udruženjima i kolegama iz drugih gradova, kako bi zajedničkim snagama došli do svima prihvatljivog rešenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave