STRUČNJACI MUZEJA ŽRTAVA GENOCIDA U BEOGRADU ODRŽALI PREDAVANJA ZA OSNOVCE U SREMSKOJ MITROVICI Spomen-groblje samo za sećanje

S. KOSTIĆ

29. 02. 2024. u 05:00

STRADANjE naroda Srema u leto 1942, tokom ustaških akcija Viktora Tomića, bilo je glavna tema predavanja koje su za sve ovdašnje osnovce održali istoričari Muzeja žrtava genocida u Beogradu.

СТРУЧЊАЦИ МУЗЕЈА ЖРТАВА ГЕНОЦИДА У БЕОГРАДУ ОДРЖАЛИ ПРЕДАВАЊА ЗА ОСНОВЦЕ У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ   Спомен-гробље само за сећање

Foto S.K.

Kako je istakao jedan od njih, kustos Bojan Arbutina, deca bi trebalo da saznaju koliko je naš narod podneo žrtava, da shvate koliki je značaj Spomen-groblja i nauče na koji način bi trebalo da se pristupa takvim memorijalima.

Edukaciju je - u saradnji sa pomenutom ustanovom - organizovala Gradska uprava za obrazovanje. Prethodno su slična predavanja odslušali i svi srednjoškolci u Sremskoj Mitrovici.

- Povod su bili novinski tekstovi o sankanju mališana na ovdašnjem Spomen-groblju, što je ocenjeno kao neadekvatno ponašanje uglavnom osnovaca, koji nisu dovoljno poštovali stradale u Drugom svetskom ratu, koji su tu sahranjeni. Zato posebno zahvaljujem direktoru Muzeja žrtava genocida, jer su "preko reda" održali ovo predavanje - istakla je Snežana Konjević, zamenica načelnika Gradske uprave za obrazovanje, naglašavajući da će osmaci, po nastavnom planu i programu iz istorije, upravo početi da uče o ovim događajima.

Muzej žrtava genocida, inače, svoje obrazovane sadržaje redovno organizuje kako za decu i mlade na terenu, tako i za posetoce postavki u sopstvenom prostoru, a predavanja o stradanju naroda Srema u leto 1942. održana su još u OŠ "Branko Radičević" u Kuzminu, OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u Martincima, OŠ "Triva Vitasović Lebarnik" u Laćarku, OŠ "Dobrosav Radosavljević Narod" u Mačvanskoj Mitrovici, te gradskim osmoletkama "Jovan Jovanović Zmaj", "Jovan Popović", Boško Palkovljević Pinki", "Sveti Sava" i "Slobodan Bajić Paja".

- Uspeli smo da dopremo do velikog broja dece, jer prvenstveno želimo da se upoznaju sa lokalnom istorijom, da shvate šta mesta stradanja znače za potomke žrtava i kakav je njihov značaj za budućnost, za naše potomke - zaključuje Arbutina, koji je u Sremskoj Mitrovici bio sa kolegama Biljanom Marcojević i Nikolom Miloševskim, a osnovcima je prikazan i novi film Muzeja žrtava genocida, koji se bavi stradanjem srpskog naroda u Drugom svetskom ratu.

PAŽNjA Učenici tokom jedne od edukacija Foto S. Kostić

MEMORIJAL Detalj sa Spomen-groblja žrtava iz 1942.

Misija

TOKOM minule dve sedmice, Muzej žrtava genocida u Beogradu održao je više od 300 obrazovnih programa širom Srbije, a Arbutina objašnjava da ne posustaju jer su svesni toga da nastavni planovi i programi, ipak, ne ostavljaju dovoljno prostora za obrađivanje svih tema podjednako...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)