NOVOSADSKO VIKEND NASELJE KAMENJAR BRANI SE OD POPLAVE: Vikendaši podigli stvari i iselili se iz ugroženih objekata

Z. GRUMIĆ

03. 01. 2024. u 16:21

ZBOG poplavnog talasa koji je proteklih dana podigao nivo Dunava kod Novog Sada, pod vodom su se našli delovi vikend naselja Kamenjar, niži delovi Ribarskog ostrva, plaže Štrand i Oficirac kao i najniži potesi na sremskoj strani grada.

НОВОСАДСКО ВИКЕНД НАСЕЉЕ КАМЕЊАР БРАНИ СЕ ОД ПОПЛАВЕ: Викендаши подигли ствари и иселили се из угрожених објеката

Udruženje Kamenjar

Vikendaši i žitelji najstarijeg dela Kamenjara počeli su da se iseljavaju i da podižu stvari iz donjih prostorija svojih vikendica i kuća još poslednjih dana decembra, jer je Dunav već tada počeo da plavi njihove prostorije.

- Drugog dana januara voda je pokrila terasu restorana na Kamenjaru 1, ali nije ušla jer su ispred njega postavljeni džakovi – kažu u Udruženju sportskih ribolovaca „Kamenjar“.

Imajući u vidu prognoze RHMZ-a o tome da, nakon dostignutog vrha talasa 3. januara, Dunav kod Novog Sada u narednim danima počinje da opada, iz tog udruženja poručuju da ostala dva dela naselja Kamenjar nisu ugrožena, budući da ih štiti nasip koji su vikendaši izgradili još pre dve decenije.

- Ispred poplavljenog dela Kamenjara nije bilo moguće izgraditi taj zaštitni nasip, pošto se vikendice nalaze uz samu obalu – objašnjavaju ribolovci podsetivši da je taj deo bio poplavljen i 2019. godine, kao i ranije kad je voda bila uzrazito visoka.

Na kraju Kamenjara 3 preventivno su postavljeni džakovi s peskom, da bi vikend naselje bilo zaštićeno i sa te zapadne strane.

Inače, redovna odbrana od poplava uvedena je u Novom Sadu 25. decembra, jer je kod Sremske Kamenice, Petrovaradina i Sremskih Karlovaca, u zoni od 11,5 kilometara zabeležen vodostaj od 493 centimetra. Nivo vode Dunava je juče porastao za 20 centimetara u odnosu na onaj od 31. decembra a najviši je prethodnih dana bio na koti od 540 centimetara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!