POŠTANSKA MARKA U ČAST UŽICA: 650 godina Starog grada

N. J.

26. 12. 2023. u 15:03

Pošta Srbije je publikovala poštansku marku – prikaz Starog grada, povodom 650 godina od prvog pomena ove srednjovekovne tvrđave.

ПОШТАНСКА МАРКА У ЧАСТ УЖИЦА: 650 година Старог града

Grad Užice

- Stari grad, kao svedok svih vremena i događaja i jedan od glavnih simbola Užica do sada je bio predmet knjiga, monografija, razglednica i najlepših fotografija, a sada se nalazi i na poštanskoj markici, koja je publikovana povodom 650 godina od prvog pomena užičke tvrđave. Takav vid promocije, kao što znate, zaslužuju samo najveća imena simboli i događaji i upravo to je razlog više da budemo zadovoljni i ponosni - istakla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, posle predstavljanja poštanske markice u Istorijskom arhivu.

U prethodnim godinama oko 70 miliona dinara uloženo je u rekonstrukciju tvrđave a ovaj posao će biti nastavljen.

- U naredne godine očekuje rekonstrukcija vodene kule i izgradnja suvenirnice. Nadamo se vrlo brzo i pešačkog mosta, koji će Stari grad povezati sa magistralnim putem prema Zlatiboru i Višegradu – dodala je gradonačelnica.

Marka je, prema rečima Adama Sofronijevića direktora RJ „Srbijamarka“ Pošta Srbije, izdata povodom najstarijeg jubileja koji je ove godine obeležen, ali i kao najava iduće godine u kojoj će Užice biti prestonica kulture Srbije.

- Kultura je osnova jednog naroda, dugoročno ga čini onim što jesmo i bez nje nema veće svrhe zajednice, zbog toga je uloga Užica kao prestonice kulture od izuzetnog značaja u savremenom svetu koji nosi mnoge izazove, dileme, novosti i preokrete i temelj na kome mi treba da se oslonimo treba da bude kulture i zbog toga je i objavljivanje poštanske marke koja će tokom cele naredne godine vršiti svoju funkciju vezanu za grad Užice, njegovu centralnu ulogu u kulturi Srbije i za dugu tradiciju Starog grada - rekao je Sofronijević, koji je gradonačenici uručio filatelistički tabak, koji simbolično nosi broj 650.

Grad Užice

Markica je štampana u tiražu od 25.000 primeraka.

Prvi pomen užičkog Starog grada datira iz 1373. godine, iz vremena sukoba ovdašnjeg gospodara Nikole Altomanovića i kneza Lazara za upražnjeni srpski presto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)