POŽAREVAČKA OŠ "SVETI SAVA" U PROGRAMU "ERAZMUS+": Veze sa čitavom Evropom

D. NOVKOVIĆ

01. 12. 2023. u 06:30

OŠ "Sveti Sava", jedina u istočnoj Srbiji i jedna od samo četiri u našoj zemlji koje su dobile akreditaciju, već šest godina uspešno realizuje program "Erazmus+".

ПОЖАРЕВАЧКА ОШ СВЕТИ САВА У ПРОГРАМУ ЕРАЗМУС+: Везе са читавом Европом

GU Požarevac

On đacima omogućava da posete brojne države širom Evrope, te se upoznaju se sa njihovim školskim sistemom i kulturom. Ali, oni nisu samo gosti svojih vršnjaka u inostranstvu, već su i domaćini, pa su tako ovih dana ugostili đake iz Nemačke i Španije, za koje je zamenik gradonačelnika Predrag Mijatović priredio je svečani prijem.

- Našu decu tokom školovanja učimo da neguju i poštuju različitost, očigledno to uspešno činimo, pa smo svi srećni što posredstvom ovog projekta mogu da upoznaju evropske kulture i da svojim vršnjacima predstave naš grad - kaže direktorka OŠ "Sveti Sava" Margareta Sekulović.

U ime gostiju, zahvalila se Katarina Albinus, nastavnica iz Nemačke, koja je priznala da su u Požarevac došli sa predrasudama, ali su stekli veoma lepe utiske i rado će ih preneti svojim sunarodnicima.

A, posete đaka iz Evrope nastaviće se dolaskom školaraca iz Slovenije, Litvanije, Grčke i Španije, kojima će požarevački đaci otići u uzvratne posete. Jer, zahvaljujući "Erazmus+" akreditaciji, naši učenici i nastavnici moći će - sve do 2027. - besplatno da putuju i borave u evropskim gradovima.

U martu će, međutim, ovdašnji nastavnici posetiti francusko ostrvo Martinik, na Karibima, a kasnije će tamo boraviti i učenici, što će biti njihova prva vanevropska destinacija. Na to putovanje moći će da odu samo oni koji budu ostvarili plasman na neko od republičkih takmičenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave