CRKVA - PONOS VOJVODINE: Ukoričen vek i po bogomolje u Sivcu

Z. Rajić

11. 12. 2023. u 19:17

OBJAVLjENA je monografija "Svetonikolajevski hram u Sivcu", autora Zorana O. Peruničića - kapitalno delo koje je, povodom 150 godina od osveštavanja pravoslavne bogomolje u jednom od najvećih vojvođanskih sela, izdala ovdašnja Crkvena opština.

ЦРКВА - ПОНОС ВОЈВОДИНЕ: Укоричен век и по богомоље у Сивцу

foto Željko Vorinski

Knjiga je, istovremeno, i hronika velelepne crkve, posvećene Prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja, te jedne od tri u Vojvodini sa tri zvonička tornja i krsta. Istovremeno, ovo delo svedoči i o istoriji razvoja Sivca - sa popisom svih porodica, po godinama njihovog pominjanja u crkvenoj arhivi.

- Pri stvaranju monografije vodio sam se rečima filozofa i etičara Milana Kangrge, koji je rekao da knjiga, posle zemlje na kojoj i u kojoj živimo, predstavlja najveće opšte dobro našeg pamćenja, sećanja, učenja, spoznavanja i otkrivanja budućnosti... da bez knjiga nema nas, ni svesti i saznanja o nama - objašnjava Peruničić.

Autor još dodaje da je ovim svojim radom želeo da oda počast precima, znamenitim Sivčanima koji su podigli hram, ali i da ostavi zapis budućim generacijama, kao oslonac za nova istraživanja...

- Ova knjiga je jedno veliko hvala svim precima koji su svedočili Vaskrslog Hrista i predali nam u amanet da to čuvamo i prenesemo novim pokolenjima - poručio je protonamesnik Daniel Kobiljski, paroh sivački.

A, pravoslavni hram u Sivcu krasi i ikonostas koji je izradio Pavel Đurković, prvi srpski akademski slikar, a ikona Svetog Nikole - kao sastavni deo najsvetijeg dela hrama - smatra se njegovim najboljim umetničkim delom.

- Čuvena je i ikona Presvete Bogorodice sa Bogomladencem, rad nepoznatog zografa, koju su istoričari umetnosti nazvali Sivačka Madona. Ona je lepotom, svojevremeno, zadivila i publiku u Parizu, Rimu, te još nekim svetskim metropolama, a njena posebnost je prikaz Bogomladenca u bačkoj narodnoj nošnji... Od četrdesetih godina prošlog veka, izložena je u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu - zabeležio je Peruničić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)