NAJAVLJENO OBELEŽAVANJE DVA VEKA OD ROĐENJA PESNIKA BRANKA RADIČEVIĆA: Igor Mirović na čelu Organizacionog odbora

Z. G.

11. 11. 2023. u 12:06

POKRAJINSKA vlada AP Vojvodine donela je odluku o formiranju Organizacionog odbora za obeležavanje velikog jubileja, dvestote godišnjice rođenja Branka Radičevića (1824-1853) i za predsednika tog tela imenovala Igora Mirovića, predsednika Pokrajinske vlade.

НАЈАВЉЕНО ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДВА ВЕКА ОД РОЂЕЊА ПЕСНИКА БРАНКА РАДИЧЕВИЋА: Игор Мировић на челу Организационог одбора

Brankovo kolo

- Zbog značaja velikog lirskog pesnika srpske književnosti Branka Radičevića, Pokrajinska vlada podržala je inicijativu Karlovačke gimnazije za obeležavanje tog važnog jubileja – navedeno je u današnjem saopštenju.

Za članove Odbora za obeležavanje jubuleja imenovani su potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović, upravnik Narodne biblioteke Srbije dr Vladimir Pištalo.

Tu su i predsednik Udruženja književnika Srbije Miloš Janković, predsednik Opštine Sremski Karlovci Aleksandar Stojkečić, direktor Karlovačke gimnazije Branko Stojkov, rektor Srpske pravoslavne bogoslovije Svetog Arsenija protojerej stavrofor Jovan Milanović, direktor Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ Nenad Šaponja, direktor „Brankovog kola“ Nenad Grujičić i predsednik Skupštine Vukove zadužbine prof. dr Boško Suvajdžić.

Branko Radičević, jedan od najznačajnijih pesnika srpskog romantizma, rođen je 1824. godine u Slavonskom Brodu a umro 1853. godine u Beču. Školovao se u Zemunu, Sremskim Karlovcima, Temišvaru i Beču. Sva ta mesta čuvaju dragu uspomenu i živo sećanje na našeg velikog liričara.

Ipak, Sremski Karlovci, Karlovačka gimnazija i Stražilovo zauzimaju privilegovanu poziciju, utemeljenu u Brankovoj poeziji i poemi „Đački rastanak“, pa su otuda pesnikovi posmrtni ostaci i preneti na Stražilovo pre 140 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)