KUTAK GDE IDEJE POSTAJU REALNE: Elektrotehnička škola u Nišu dobila specijalnu laboratoriju "Mejkers lab"

J. Ć.

23. 10. 2023. u 12:52

PRVI u Nišu, a deseti u Srbiji "Mejkers lab", inovativan prostor za učenike i nastavnike, dobila je Elektrotehnička škola "Mija Stanimirović" zalugom svojih vrednih učenika i nastavnika. Reč je o posebno uređenom i opremljenom prostoru u kome učenici i nastavnici na inovativan način pristupaju edukaciji i rešavanju problema.

КУТАК ГДЕ ИДЕЈЕ ПОСТАЈУ РЕАЛНЕ: Електротехничка школа у Нишу добила специјалну лабораторију Мејкерс лаб

foto: J. Ćosin

Otvaranjem "Mejkersa" oko 780 đaka ove škole dobilo je prostor u kom se uči, istražuje, konstruiše, koriste alati, ali i deli znanje iz naučno-tehnoloških oblasti, preduzetništva, timskog rada i još mnogo toga potrebnog za zanimanja 21. veka.

- Svi naši rezultati i uspesi na dosadašnjim takmičenjima su doprineli da naša škola bude prepoznata i dobije jednu ovakvu učionicu. Očekujem da će naši učenici u ovakvom prostoru biti daleko kreativniji i zainteresovaniji kako bi mogli da iskažu svoje mogućnosti i sposobnosti - kazao je direktor Elektrotehničke škole Aleksandar Stevanović.

On je podsetio da više od 20 odsto učenika živi van Niša i svakodnevno putuje do ove škole, te da je posebno za njih značajan prostor u kome će na kreativan i zanimljiv način ispuniti vreme dok čekaju na prevoz za povratak kući.

Još pet

INOVATIVAN prostor za učenike i nastavnike do kraja godine planirano je da dobije još pet škola u: Bujanovcu, Kragujevcu, Vrnjačkoj Banji, Kraljevu i Beogradu.

Prema rečima koordinatorke i nastavnice u ETŠ "Mija Stanimirović" Jelene Rajković, učionica je zamišljena da realizuje učeničke ideje. Rukavice za prevođenje znakovnog jezika, roboti, VR naočare, unapređeni sistem zaštite prostora, rampa za automatsko očitavanje tablice i edukativne igrice, samo su neki od proizvoda i projekata koji su učenici predstavili prisutnima tokom otvaranja ove specijalne laboratorije.

Milijana Nikolić, učenica četvrte godine koju smo zatekli dok je štampala 3D model svog papagaja, kazala je da proces i nije toliko komplikovan, koliko deluje, ukoliko postoji neko predznanje.

- Drago nam je da je neko prepoznao sav naš trud i da smo napokon dobili prostor za nas - rekla je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)