SVETSKI DAN HLEBA: Rumuni u Vršcu svečanost posvetili najstarijem običaju gostoprimstva (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

17. 10. 2023. u 11:22

OSNOVNA škola „Mladost“ iz Vršca i Udruženje građana „Slobodni Rumuni Srbije“ su u školskoj sportskoj sali organizovali proslavu posvećenu Svetskom danu hleba, koji se od 2001. godine obeležava u više od 30 zemalja na svim kontinentima.

СВЕТСКИ ДАН ХЛЕБА: Румуни у Вршцу свечаност посветили најстаријем обичају гостопримства (ФОТО)

Foto: D.Stratulat

Bogat kulturno-umetnički program priredili su učenici četiri osnovne škole iz Vršca, koji fakultativno pohađaju predmet rumunski jezik sa elementima nacionalne kulture, uz veliki doprinos ostalih talentovanih đaka iz Vršca i Pančeva, kao i iz sela Mesić, Lokve, Nikolinci, Kuštilj, Malo Središte, Vlajkovac, Seleuš i Ritiševo.

Uspehu manifestacije doprinele su i članice udruženja žena „Na izvoru potočića“ iz Mesića i „Dolina lipe“ iz Kuštilja, koje su napravile tradicionalni hleb i mnoge druge proizvode od žitarica.

-Rumuni su svoje goste oduvek dočekivali sa hlebom i solju, jer je hleb drevni simbol života, a so „majka Božija“, kako se u narodu kaže. To je najstariji običaj gostoprimstva kod nas – rekla je Natalija Stan, nastavnica rumunskog jezika i književnosti i koordinator ove manifestacije.

Svečanosti je prisustvovao i rumunski konzul u Vršcu George Dinu, kom se uskoro završava mandat.

-Hleb u Banatu ima daleko šire značenje od obične namirnice, koja je svakodnevno deo naše trpeze. Zato sam ponosan što smo u Vršcu, multietničkoj i multikulturalnoj sredini, obeležili ovaj veliki dan. Zajednica Rumuna u Srbiji je možda brojčano mala, ali je vrlo aktivna na svim poljima, a posebno na polju kulture, što ova manifestacija i dokazuje – ocenio je Dinu.

Cilj manifestacije bio je da se pruži prilika da se više o hlebu, o njegovoj istoriji i značaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)