TROFEJI LOVNE FAUNE SRBIJE: Jedinstvena izložba u Lovištu „Kaćka šuma“

S. BAJIĆ

06. 10. 2023. u 20:41

U okviru izložbe „Trofi šou“, danas je u Lovištu „Kaćka šuma“, kraj starog puta za Kać, otvorena dvodnevna smotra trofeja običnog jelena, kao manifestacija nastala saradnjom javnog preduzeća „Vojvodinašum“, Lovačkog saveza Vojvodine i Novosadskog sajma, namenjena je pre svega lovcima, simpatizerima, ali i svim radoznalcima.

ТРОФЕЈИ ЛОВНЕ ФАУНЕ СРБИЈЕ: Јединствена изложба у Ловишту „Каћка шума“

NSS

- Posetioci mogu videti 181 trofej običnog jelena, od toga je 21 zlatni trofej, 58 je srebrnih, 54 bronzanih i više ih je od 40 do medalje- kaže Roland Kokai direktor Vojvodinašuma. - Pošto se ne održava tradicionalni sajam “Lorist”, smatrali smo da je neophodno da i na ovaj način pokažemo da postoji društvena potreba za građanskim lovstvom, posebno ako uzmemo u obzir da je u Srbiji 80.000 hiljada lovaca, od toga 20.000 u Vojvodini. Lovci rade ozbiljan posao, ako to rade etički, a verujem da većina to i čini na takav način da neguju i čuvamo prirodu.

Javno preduzeće je krajem prošle godine obeležilo dve decenije postojanja i monografijom ”Dvadeset godina poslovanja JP Vojvodinašume” predstavilo sve što se dešavalo u Vojvodinašumama. - Ako uzmemo u obzir da je pre 256 godina počelo plansko i održivo gazdovanje šumama na ovim prostorima u Sremu, a pre 210 godina pošumljavanje Deliblatske peščare i da je pre 150 godina Bečki dvor Obedsku baru proglasio za specijalni rezervat prirode, a to je drugi specijalni rezervat proglašen na kugli zemaljskoj, posle Jeloustona u Sjedinjenim američkim državama, onda treba da budemo obazrivi i oprezni u našem svakodnevnom delovanju i da sačuvamo i tradiciju koju nam prošlost nameće- istakao je Kokai.

On je naglasio da Javno preduzeće trenutno ima projekte za više od četiri miliona evra koji su u realizaciji, a podržava ih Evropska unija.

- Predali smo 13 projekata o prekograničnim programima sa Mađarskom, Rumunijom, Hrvatskom i Lajf programa preko 11 miliona evra. Biće to značajan finansijski resurs kojim ćemo moći u naredne tri, četiri godine da ostvarimo dalji razvoj- rekao je Kokai.

Po rečima Željka Sušeca, predsednika Lovačkog Saveza Vojvodin, koje je partner u organizaciji izložbe, na reprezentativan način se predstavlja bogatstvo lovne faune Vojvodine i Republike Srbije. - To je rezultat odgovornog rada i pristupa zaštiti prirode i divljači. Lovački savez Vojvodine kao krovna organizacija lovstva u Vojvodini podržava ovakve manisfestacije. Verujem da će ovo preći u tradiciju i da će se održavati svake godine, a nadam se da ćemo sledeće godine uživati u još većem broju trofeja jače trofejne vrednosti- rekao je Sušec.

Tokom dva dana manifestacija Trofi šou posetiocima nudi trofeje iz ranijeg perioda, ali i iz ove godine ukupne vrednosti oko pola miliona evra. Organizovane su i prateće aktivnosti, predavanje o planiranju i gazdovanju običnim jelenom u lovištima JP Vojvodinašume, javna rasprava o izmenama i dopunama aktuelnog Zakona o lovstvu Republike Srbije, promocija optičkih uređaja i savremene opreme za detekciju i kretanje divljači u noćnim i otežanim uslovima vidljivosti, ali i prezentacija specijaliteta od lovačke divljači. Radno vreme je 10 do 17 časova a ulaz se ne naplaćuje.


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave