VAKCINE PROTIV GRIPA: U Jablaničkom okrugu počela vakcinacija

I. M.

02. 10. 2023. u 16:45

Na teritoriji Jablaničkog okruga danas je počela vakcinacija protiv gripa, a osobe koje žele da se vakcinišu treba da se jave svom izabranom lekaru.

ВАКЦИНЕ ПРОТИВ ГРИПА: У Јабланичком округу почела вакцинација

Foto: I. M.

Vakcinacija se obavlja u svim Domovima zdravlja, dok je na teritoriji Leskovca to moguće i u svim zdravstvenim ambulantama, u selima i gradu.

Leskovački Dom zdravlja vakcinisaće zaposlene i osobe smeštene u Ustanovi za odrasle i starije, dok će se u Zavodu za javno zdravlje(ZZJZ) obavljati vakcinacija zdravstvenih radnika.

ZZJZ u Leskovcu dobio je ukupno 9.000 doza vakcine protiv sezonskog gripa. Četvorovalentna mrtva vakcina sadrži po dva podtipa infuence A odnosno B virusa i namenjena je vakcinacija pacijenata uzrasta šest meseci i starijih kao i imunizaciji trudnica, porodilja i dojilja.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa sprovodi se kod osoba koje su u posebnom riziku zbog hroničnih poremećaja plućnog i kardivaskularnog sistema, sa metaboličkim poremećajima, uključujući pre svega šećernu bolest, poremećajima rada bubrega kao i kod osoba sa oslabljenim imunitetom...

Vakcinacija se preporučuje i kod osoba starijih od 65 godina, zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite i drugim javnim službama, koje su u riziku, a cilj imunizacije je smanjenje obolevanja i umiranja, kao i smanjenje prenošenja virusa gripa u porodici, kolektivu i opštoj populaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)