RODE DONELE BEBE U REKOVAC: Od kada su 2020. svile gnezdo, začuo se plač četvoro novorođenčadi

Z. GLIGORIJEVIĆ

15. 09. 2023. u 07:00

PUNIH 15 godina u Šumadijskoj ulici u Rekovcu nije rođena nijedna beba. Onda se 2020. godini u toj ulici dogodilo nešto što ne pamte ni najstariji meštani. Rode su baš tu svile gnezdo i od tada do sada upravo u toj ulici začuo se plač četvoro novorođenčadi.

РОДЕ ДОНЕЛЕ БЕБЕ У РЕКОВАЦ: Од када су 2020. свиле гнездо, зачуо се плач четворо новорођенчади

Foto:Z.Gligorijević

Zbog toga Rekovčani vole da se našale da su rode donele bebe u njihov kraj, u kome je natalitet među najnižim u Srbiji. Magija roda, međutim, nije se zadržala samo u ovoj rekovačkoj ulici.

Nekoliko ulica dalje dete je dobila i jedna Rekovčanka koja je deset godina pokušavala da ostane trudna, a rođeni brat i sestra sa svojim partnerima dobili su još dve bebe. Zanimljivo je da su sve - devojčice.

- Bila je to senzacija, jer je to bio prvi put u istoriji Levča, barem koliko pamte najstariji meštani, da su rode ovde svile gnezdo. Svi koji su čuli, dolazili su da ih vide i fotografišu, pa je ulica postala toliko popularna, da smo razmišljali da joj promenimo ime. Iako rode nisu stvarno donele bebe, dale su posebnu čar, a buđenje uz njihovo šištanje i klepetenje krilima je prelepo - kaže na "Novosti" Sanja Janićijević Obradović, diplomirani hemičar, koja i dalje živi u Šumadijskoj ulici.

Sanja i njena rođena sestra Tanja Jeftić žive jedna do druge. Između njihovih kuća na stubu je gnezdo roda. Sestre su 2020. godine rodile devojčice. Iste godine u Šumadijskoj ulici bebu je dobila Ana Đurđević, koja sada živi u Jagodini, a komšinica Maja Todorović se porodila prošle godine.

Vratio se podmladak

SESTRE dodaju da su mužjak i ženka, koji su se ove godine nastanili u gnezdu, mnogo manji od onih koji su došli 2020. godine, pa misle da je jedno od njih možda poniklo iz gnezda napravljenog 2020. godine.

- Bili smo fascinirani što rode možemo da posmatramo iz te blizine. Ptice se uopšte nisu plašile ljudi. U početku je ceo komšiluk donosio kukuruz i pšenicu, ali smo saznali da su se one hranile na reci, gde su hvatale žabe, zmije i druge gmizavce. Specifično je i da grane koje padnu na zemlju dok prave gnezdo nikada ne diraju, pa smo ih mi uklonili s ulice - veli Tanja Jevtić, diplomirani ekonomista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)