RADIONICA U PARAĆINSKOJ BIBLIOTECI: Povod – Međunarodni dan pismenosti (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

08. 09. 2023. u 18:53

SVAKI dan je odličan za posetu Narodnoj biblioteci „Dr Vićentije Rakić“ u Paraćinu, a obeležavanje Međunarodnog dana pismenosti je povod više.

РАДИОНИЦА У ПАРАЋИНСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ: Повод – Међународни дан писмености (ФОТО)

Foto: Fejsbuk/ NB "Dr Vićentije Rakić"

U ovoj ustanovi koja decenijama širi ljubav prema knjizi i čitanju, posebno kod dece i mladih, danas je za zainteresovane posetioce – učenike prve i treće godine Gimnazije, sa njihovom profesorkom srpskog jezika i književnosti Marijom Lukić, upriličena radionica koja je započela pitanjem: Koliko smo pismeni?

Bibliotečki fond raspolaže brojnim publikacijama na ovu važnu temu koja je zaista sveoobuhvatna, jer pismenost danas ne podrazumeva samo umeće čitanja i pisanja.

-  U shvatanju sveta koji nas okružuje pomažu nam različiti tipovi pismenosti: digitalna, medijska, ekološka, kulturna, finansijska, politička i druga. Pismenost predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava, ali i preduslov za poznavanje i ostvarivanje svih ostalih prava – čulo se danas na ovoj radionici, kojom je paraćinska Biblioteka ponovo dala svoj doprinos obeležavanju Međunarodnog dana pismenosti.

Prema dostupnim podacima, u svetu je više od 830 miliona ljudi na svetu potpuno ili funkcionalno nepismeno, a situacija nije zadovoljavajuća ni u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)