RIZNICA FOLKLORA: Održani 18. „Ilindanski dani“ u Šipikovu

S. M. J.

04. 08. 2023. u 15:00

SELO Šipikovo kod Zaječara već 18 godina organizuje manifestaciju „Ilindanski dani“ povodom slave ovog naselja ali i sa ciljem da sačuvaju tradiciju.

РИЗНИЦА ФОЛKЛОРА: Одржани 18. „Илиндански дани“ у Шипикову

Foto: Pozorište "Zoran Radmilović"

Da se tradicija uspešno čuva pesmom, igrom, običajima pokazali su članovi čak sedam kulturno umetničkih društava sa područja Zaječara koji su se odazvali pozivu organizatora da svojim umećem uveličaju ovogodišnje „Ilindanske dane“ .

U 18. izdanju ove smotre koja predstavlja svojevrsnu riznicu nošnji, ali i folklora i vokalne tradicije,  pred velikim brojem posetilaca nastupili su foklorni ansambli iz  Šljivara, Halova, Gradskova, Zvezdana, Dubočana, Rgotine kao i KUD „Penzioner“ iz Zaječara.

I ove je godine Šipikovo najpre ugostilo brojne goste na seoskoj zavetini, a zatim i one koji su došli na „Ilindanske dane“ koji su sada već ušli u punoletstvo i pripremaju se za jubilarnu 20. smotru.

Organizator "Ilindanskih dana" je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine -  Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Mesnom zajednicom Šipikovo, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Lokalna samouprava, rekao je to i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, otvarajući "Ilindanske dane" u Šipikovu, nastoji da nizom manifestacija i smotri u zaječarskim selima sačuva  izvorni melos i običaje i oživi sela. Baš zato se na teritoriji grada Zaječar ove godine održava čak 36 manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)