PILOTI PROSLAVILI SVETOG ILIJU: Na vojnom aerodromu "Moravava" obeležen Dan srpske avijacije

G. ĆIROVIĆ

02. 08. 2023. u 12:05

PRIGODNOM svečanošću, smotrom jedinica i izložbom sredstava ratne tehnike, na vojnom delu aerodroma „Morava“ u Lađevcima, nedaleko od Kraljeva, pripadnici 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije obeležili su Dan roda avijacije i krsnu Slavu – Svetog Iliju “Gromovnika“, kojeg srpski vazduhoplovci slave kao svog zaštitnika još od 1924. godine.

ПИЛОТИ ПРОСЛАВИЛИ СВЕТОГ ИЛИЈУ: На војном аеродрому Моравава обележен Дан српске авијације

G.Šljivić

Svečanosti u Lađevcima, osim brojnih vojnih zvaničnika, prisustvovali su i predstavnici kraljevačke i čačanske lokalne samouprave, policije i Žandarmerije, penzionisani oficiri, kao i brojni gosti.

G.Šljivić

 

- Od 2016. godine izvršeno je opremanje RV i PVO avionima MiG-29, višenamenskim helikopterima Mi-17 i H-145, borbenim helikopterima Mi-35, avionima „lasta“, daljinski pilotiranim vazduhoplovima, kao i sredstvima za opsluživanje letenja uz modernizaciju, remont i produžetak resursa na delu fazduhoplova – rekao je brigadni general Brane Krnjajić, zamenik komndanta RV i PVO.

G.Šljivić

 

Prema njegovim rečima, u narodnom periodu očekuje se nastavak intenzivnog opremanja, izgradnje i adaptacije infrastrukturnih objekata, ali i popuna sa mladim i stručnim kadrovima.

- Svesni smo da su pred nama novi izazovi, ali sam siguran da ćemo pravilnim usmeravanjem raspoloživih resursa i izražavanjem težišta izvršiti sve postavljene zadatke i podići nivo operativnih stabilnosti RV i PVO – naglasio je brigadni general Krnjajić.

G.Šljivić

 

Ideja o uvođenju vazduhoplovstva u naoružanje vojske Kraljevine Srbije, inače, začeta je još 2. avgusta 1893. godine uredbom o formiranju cele vojske kojom je bilo predviđeno da se po jedna vazduhoplovna balonska četa nalazi u sastavu svake divizije. Dve decenije kasnije, 1912. godine grupa srpskih oficira upućena je na školovanje i obuku za pilote u Francusku, a uporedo sa obukom izvršena je i kupovina aviona. Naredbom ministra vojnog Radomira Putnika potom je formirana vazduhoplovna komanda u Nišu čime je Srbija stala rame uz rame sa tada malim brojem zemalja u svetu koje su imale vojno vazduhoplovstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)