STARO VLAŠKO JELO: "Žumarijada" se priprema čak 18 sati

D. N.

28. 07. 2023. u 14:31

U KLADOVU kod Petrovca na Mlavi održana je još jedna „Žumarijada“, gastronomsko-turistička manifestacija pokrenuta pre 14 godina, posvećena starom vlaškom specijalitetu žmare.

СТАРО ВЛАШКО ЈЕЛО: Жумаријада се припрема чак 18 сати

TO Petrovac na Mlavi

Ovo autentično jelo specifično je po tome što se priprema čak 16 do 18 sati, zbog čega se moglo naći na trpezama samo povodom velikih svetkovina, najčešće na svadbama. Žmare se sprema u velikom kazanu u kojem se prvo obari ovčje meso, koje se nakon kuvanja izvadi i dobro usitni.

Potom se vraća u kazan i nastavlja da se kuva, uz dodavanje kukuruznog brašna, praziluka i ulja. Priprema ovog jela veoma je zahtevna, ne samo zbog dugog trajanja, već i zbog neprestanog mešanja, zbog čega se u ovu proceduru upuštaju samo najizdržljiviji. Koliko je žmare značajno za očuvanje tradicije, govori podatak da je pre dve godine, na inicijativu petrovačke opštine i Zavičajnog muzeja, ovo jelo upisano u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Veština njegove pripreme i ovog leta bila je prava atrakcija u Kladurovu, a kao najbolji istakao se Milan Jovanović iz Ranovca. Drugo mesto zauzeo je Žarko Popović, takođe iz Ranovca, a treće Miladin Sulimanović iz Kladurova.

BONUS VIDEO - OVO JE NAJSLOŽNIJE SELO U SRBIJI: Nalazi se kod Kruševca,u njemu hiljadu srca kuca kao jedno

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)