ZBRINUTE JOŠ 23 PORODICE: Šapčani, u saradnji sa EU, skućili neke od najosetljivijih društvenih grupa

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

15. 07. 2023. u 11:00

ŠABAČKE porodice koje pripadaju najosetljivijim društvenim grupama, konačno su rešile jedan od najvećih problema, jer su dobili ključeve opremljenih i nameštenih stanova, u ovdašnjoj ulici Bože Milanovića.

ЗБРИНУТЕ ЈОШ 23 ПОРОДИЦЕ: Шапчани, у сарадњи са ЕУ, скућили  неке од  најосетљивијих друштвених група

Foto:V.Mitrić

Projekat je realizovan kroz program "Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji".

- Grad vodi odgovornu socijalnu politiku, pa smo za projekat čija ukupna vrednost iznosi milion i 100.000 izdvojili 260.000 evra, te se potrudili da u rekordnom roku dobijemo upotrebne dozvole za objekte koji su, u međuvremenu, i potpuno opremljeni - poručio je prvi čovek Šapca, najavljujući i pomoć pri zapošljavanju, da bi novi stanari mogli i da zarađuju, što će omogućiti da projekat bude i održiv.

A, zgrade u nizu, sa 23 takozvana socijalna stana izgrađene su u okviru projekta "Podrška za samostalan život - nov početak" koji je deo EU SHAI programa, a za realizaciju je bila zadužena lokalna samouprava, u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad i lokialnom podružnicom Karitasa. Presudna je, međutim bila donacija EU od oko 850.000 evra.

- Planirali smo i aktivnu inkluziju za ovu, najranjiviju populaciju, jer je Evropska unija po svemu najveći donator u Srbiji, a posebno u ovom segmentu socijalne zaštite. Samo tokom poslednjih pet godina, za poboljšanje životnog standarda najugroženijeg stanovništva širom zemlje obezbeđeno je više od 115 miliona evra - istakla je Elvira Angulo Rodrigez iz Delegacije EU.

Direktorka administracije Više državne kancelarije UNOPS u našoj zemlji Daliborka Kolar precizra da se program koji se bavi socijalnim stanovanjem i aktivnom inkluzijom sprovodi u još 18 drugih gradova i opština širom Srbije. Zahvaljujući takvoj orijentaciji, kaže, 380 porodica započelo je novi život, a Šapčani su izneo projekat sa visokim stepenom profesionalnosti i partnerstva.

- Čestitam Gradskoj upravi i partnerima na uspešno realizovanom zahtevnom projektu, koji potvrđuje da je Srbija država koja hoće da ostvari ideju socijalne pravde. Šabac je, upravo kroz program socijalnog stanovanja i prateće programe za snažniju inkluziju, pokazao visoku osetljivost za postizanje ravnopravnosti, odnosno stvaranje jednakih šansi za one koji su iz nekih razloga u podređenom položaju - naglasio je ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)