CARSKA BARA VIŠE NEĆE GORETI: Četiri miliona dinara za zaštitu od požara jednog od najlepših rezervata prirode u Vojvodini (FOTO/VIDEO)

J. S.

13. 07. 2023. u 16:28

POKRAJINSKI sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg i v.d. direktorka Ustanove „Rezervati prirode Zrenjanin" Jasna Jovanov, potpisali su danas ugovor za realizaciju projekta kojim je predviđena izrada plana zaštite od požara za Specijalni rezervat prirode „Carska bara", kao i rekonstrukcija protivpožarnog puta i nabavka opreme za gašenje požara u tom zaštićenom prirodnom dobru.

ЦАРСКА БАРА ВИШЕ НЕЋЕ ГОРЕТИ: Четири милиона динара за заштиту од пожара једног од најлепших резервата природе у Војводини (ФОТО/ВИДЕО)

Ustanova Carska bara

Erceg je podsetio na to da je Carska bara u požaru, koji ju je zahvatio 2018. godine, pretrpela veliku štetu, kada je deo flore i faune uništen. Dodao je da u periodu kada su suše, ili kada se skinu poljoprivredni usevi, neodgovorni pojedinci pale svoja strnjišta, pa dolazi do požara, poput te 2018. godine.

- Zbog toga smo na ovogodišnjem konkursu za finansiranje kapitalnih ulaganja, koja realizuju upravljači zaštićenih područja na teritoriji AP Vojvodine, opredelili četiri miliona dinara upravo za unapređenje zaštite Carske bare - istakao je Erceg i dodao da je projektom predviđena izrada plana zaštite od požara, uređenje protivpožarnih puteva i nabavka opreme, koja će biti mobilna i služiti upravljaču za interventne situacije.

Investicije u Carsku baru od prošle godine su vidljive, a među njima je i izgrađeni vidikovac, koji služi svim ljubiteljima prirode koji posećuju Carsku baru.

Na jednoj  od narednih sednica Skupštine AP Vojvodine biće proglašena nova zaštićena dobra na teritoriji Vojvodine, a biće donet i novi Prostorni plan posebne namene za Specijalni rezervat prirode „Carska bara“.

- Predviđeni su novi sadržaji, kao što je izgradnja vizitorskog centra  - najavio je  Erceg i dodao da je cilj da se na teritoriji Vojvodine i cele Srbije unaprede zaštićena prirodna dobra, te da se poveća procenat proglašenih prirodnih dobara.

Jasna Jovanov, v.d.direktorka Ustanove „Rezervati prirode" istakla je da je ovo kapitalno ulaganje veliki pomak u zaštiti Carske bare, koja će dobiti pristupne protivpožarne puteve, a sa novom opremom - pumpama i crevima, biće omogućeno brže i lakše gašenje požara.

BONUS VIDEO - CARSKA BARA: Zaštićeni rezervat nedaleko od Zrenjanina čuva 239 vrsta ptica

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona