VRANJANAC O KRATKOJ ISTORIJI UNIVERZUMA: Predavanje dr Dejana Stojkovića izazvalo veliko interesovanje

Дејан Ристић
Dejan Ristić

16. 06. 2023. u 15:00

,,KRATKA istorija univerzuma'' naziv je predavanja koje je u prepunoj sali Pozorišta ,,Bora Stanković'' održao Vranjanac prof. dr Dejan Stojković, redovni profesor na Državnom Fakultetu Nju Jorka (State University of New York).

ВРАЊАНАЦ О КРАТКОЈ ИСТОРИЈИ УНИВЕРЗУМА: Предавање др Дејана Стојковића изазвало велико интересовање

D. Ristić

Dr Stojković je, na sažet i slikoviti način, govorio o kompletnoj evoluciji univerzuma, od trenutka velikog praska, preko stvaranja naše galaksije i planere, nastanka života i ukazao na teorije koje previđaju toplotnu smrt vasione.

Nakon predavanja, profesor Stojković je odgovarao na pitanja postavljena iz publike, iz sfere teorijske fizike, kvantne mehanike, ali i o klimatskim promenama, pa sve do pitanja koja se tiču fenomena vremena ili teorija o postojanju inteligentnih civilizacija van naše galaksije i posetama vanzemaljaca.

Kao fizičar, prof. dr Dejan Stojković se proslavio kao autor metode koja se u CERNU koristi za istraživanje crnih rupa. Bavi se teorijskom fizikom elementarnih čestica, gravitacije i kosmologije. 

D. Ristić

Naučnik odgovarao na pitanja publike

Dugi niz godina živi i radi u SAD, ali kad god je u svojoj zemlji iskoristi priliku da održi nekoliko predavanja o temama kojima se bavi, a koje su zanimljive ne samo naučnicima, već i široj javnosti. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić