GRADU KUMOVALE ČETIRI SREDNJOŠKOLKE: Kikinda je juče proslavila Svetog Nikolu, gradsku i hramovnu slavu (Foto)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

23. 05. 2023. u 07:00

Letnji sveti Nikola u Kikindi je juče obeležen kao dupli praznika, kao gradska i slava sabornog hrama Sv. Nikole. Crkva ga svetkuje od 1769., kada je započeta izgradnja hrame u centru grada, a gradska uprava od 2006. godine. Jedanaest godina kasnije organizovana je i prva svečana litija i od tada ovaj svetac zajednički slave Grad i Pravoslavna crkvena opština.

ГРАДУ КУМОВАЛЕ ЧЕТИРИ СРЕДЊОШКОЛКЕ: Кикинда је јуче прославила Светог Николу, градску и храмовну славу (Фото)

Foto: R. Šegrt

Praznik je posvećen prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja mirlikijskog čudotvorca, pa je u pomenutoj crkvi juče najpre služena liturgija.

Potom je, kao i prethodnih godina, organizovana litija u kojoj je bilo mnogo mladih. Sveštenici, gradski funkcioneri i verni narod prošli su gradskim trgom, od crkve do Gradske kuće, a potom i ulicama najužeg gradskog jezgra. Na čelu se i ove godine nosila velika ikona Sv. Nikole, koju je baš za Slavu grada, pre četiri godine, izradila Kikinđanka Sandra Stanković, slikarka i ikonopisac. Ikonu su nosili muškarci odeveni u krajiške narodne nošnje, za ratzliku od prethodnih godina kada su nosači bilio pripadnici vojske i policije.

NAJLEPŠI SLAVSKI KOLAČ

Gradska uprava za slavu priređuje i takmičenje u pravljenju slavskih kolača. Ove godine od 25 prijavljenih, žiri je za najbolji odabrao onaj koji su umesile kuvarice iz Doma učenika „Nikola Vojvodić“ Vesna Tizić i Branislava Zarić. Kolač najlepšeg ukusa donela je Slavica Beleslin iz Udruženja žena, a najlepše je izgledao kolač Marije Nakrajkućin. Za građane je uveče, ispred Gradske kuće, priređen koncert Danice Crnogorčević, pevačice etno i duhovne muzike.

Najlepši ukras ovogodišnje gradske slave bile su kume, četiri uspešne srednjoškolke iz četiri srednje škole, koje je grad odabrao za kume svog crkvenog praznika i zaštitnika. Tako grad ovaj put nije imao pojedinca, već kolektivnog kuma, a to su bile: Snežana Miolić iz Gimnazije „Dušan Vasiljev“, Tijana Grbić iz Ekonomsko-trgovinske, Radmila Trajkovski iz Tehničke i Sonja Psodorov iz Srednje stručne škole „Miloš Crnjanski“.

- Mnogo mi znači što sam pozvana na ovakvu svečanost. Kikinda je moj rodni grad i mnogo ga volim – rekla je Sonja Psodorov.

Njena vršnjakinja Tijana Grbić planira da se nakon školovanja na fakultetu vrati u svoj grad. Ponosne na svoje uloge u obeležavanju slave grada bile su i Radmila i Snežana

- Veoma je važno što smo uključeni i mi mladi, jer imamo priliku da na ovaj način pošaljemo jednu lepu poruku – smatraju Radmila Trajkovski iz Tehničke škole i gimnazijalka Snežana Miolić, koje su pohvalile odluku gradonačelnika da one budu kume.

Gradonačelnik Nikola Lukač bio je veoma zadovoljan što je veliki broj mladih učestvovao u litiji.

- To nam daje dodatnu energiju i motiviše nas da budemo, pre svega, bolji ljudi. Sve izazove koji su pred nama, samo zajednički i jedinstveno možemo prevazići, u interesu svih nas- rekao je  Lukač.

Organizovanje gradske slave bilo je ukinuto nakon Drugog svetskog rata ukinuto, a obnovljeno je 2006. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)