NASTAVLJENA OBUKA PROTIV NASILJA U NOVOSADSKIM ŠKOLAMA: Elektronsko nasilništvo prednjači u poslednje vreme

Z. GRUMIĆ

17. 05. 2023. u 14:53

UKAZIVANjEM na ključne oblike i nivoe nasilničkog ponašanja s akcentom na elektronsko nasilje, koje u poslednje vreme prednjači u odnosu na druga, danas je u Srednjoj mašinskoj školi u Novom Sadu nastavljena obuka školskih službi za prepoznavanje i pravovremeno reagovanje u slučajevima vršnjačkog nasilja.

НАСТАВЉЕНА ОБУКА ПРОТИВ НАСИЉА У НОВОСАДСКИМ ШКОЛАМА: Електронско насилништво предњачи у последње време

Z. Grumić

To je prva od tri novosadske srednjoškolske ustanove u kojima se ostvaruje program obučavanja za postupanje po prijavama nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i diskriminacije.

Gradsko Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama realizovalo je taj program u februaru u svih 39 osnovnoškolskih ustanova na području Novog Sada, a u nastavku će u tu materiju biti uvedeni direktori i sekretari kao i predstavnici psihološko-pedagoških službi i đačkih parlamenata u srednjim školama.

- Ovo je pre svega podrška prosvetnim radnicima i školama, da budu osnaženi i dodatno obučeni da, u slučajevima sumnje ili kad se dogodi neki oblik nasilja i zlostavljanja, što pre prijavljujemo da bi se brzo reagovalo i problem rešio već na tom prvom nivou, da ne dođe do trećeg, poslednjeg – objasnila je članica Koordinacionog tela Biljana Kitić Grujić i dodala da su u ovom procesu obuke veoma bitna mišljenja učenika o mogućim opasnostima i rizicima sa kojima se suočavaju.

- Prema izveštajima koja novosadske škole kvartalno dostavljaju Koordinacionom telu, možemo da pratimo koji su oblici nasilja i gde prisutni i da adekvatno reagujemo – rekla je ona novinarima i dodala da najnoviji podaci govore da elektronsko nasilje prednjači u odnosu na druge oblike.

U realizovanju prve obuke u okviru ovog drugog ciklusa učestvovali su i predstavnici Policijske uprave u Novom Sadu i gradske Prosvetne inspekcije.

A na početku nove školske godine, od septembra, biće organizovana i obuka za roditelje, radi reagovanja u slučaju vršnjačkog nasilja. - Veliko je interesovanje i potreba da u ovu obuku uključimo i roditelje, preko Gradskog saveta roditelja – napomenula je Biljana Kitić Grujić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)