120 GODINA OD MAJSKOG PREVRATA: Predavanje u kraljevačkoj biblioteci

G. ĆIROVIĆ

15. 05. 2023. u 12:00

POVODOM 120 godina od Majskog prevrata, jednog od nadramatičnijih događaja u istoriji srpskog naroda, u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu održano je predavanje na temu „Majski prevrat posle 120 godina – istina o ubistvu poslednjih Obrenovića“ istoričara Saše Adamovića.

120 ГОДИНА ОД МАЈСКОГ ПРЕВРАТА: Предавање у краљевачкој библиотеци

Arhiva

Prema njegovim rečima, ovaj značajan događaj u našoj istoriji, označen kao državni udar ili vojni puč u kojem su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i njegova supruga kraljica Draga Mašin, bio je kraj dinastije Obrenović koja je vladala od sredine 19. veka, uz dalekosežne posledice na unutrašnju političku situaciju u Srbiji, kao i na njen spoljnopolitički položaj.

- Obrenovići su politički oslonac nalazili u Austrougarskoj, dok su Karađorđevići, koji su ih zamenili na kraljevskom prestolu, bili okrenuti Francuskoj. S obzirom na to da smo posle promene geopolitičkog smera ušli u period kada su se u Evropi bukvalno stvorila dva tabora koja će se uskoro krvavo sukobiti u Prvom svetskom ratu, platili smo ogromnu cenu u ljudskim gubicima i propašću države – kaže istoričar Saša Adamović.

I.Spasojević

Istoričar Saša Adamović

On je dodao da je u Prvi srpski rat Srbija ušla kao samostalna kraljevina, a da je iz njega izašla kao nova državna tvorevina, Kraljevina SHS prilagođena novom evropskom poretku.

- Kraj tog rata stvorio je uslove da se ceo taj sukob ponovi za dvadesetak godina – istakao je Adamović. - Mi smo, iako je bilo pokušaja da ne učestvujemo u novom sukobu poučeni tragičnim iskustvom iz prethodnog rata, opet nepripremljeni i na pogrešan način ušli u Drugi svetski rat, a ukupni gubici su se pokazali kao možda nenadoknadivi.

I.Spasojević

Predavanje o Majskom prevratu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)