OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM: Položeni venci na obeležje u leskovačkom Spomen parku

I. M.

09. 05. 2023. u 16:48

Dan pobede nad fašizmom u Leskovcu je obeležen polaganjem venaca kraj obeležja u leskovačkom Spomen parku.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ: Положени венци на обележје у лесковачком Спомен парку

foto: GU Leskovac

Vence na spomenik „Boginja pobede“ položile su delegacije leskovačke lokalne samouprave, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, SUBNOR-a, Saveza potoma ratnika i leskovačkog Narodnog muzeja.

Na ovaj dan kada se obeležava pobeda savezničkih snaga nad fašizmom u najvećem vojnom sukobu u istoriji čovečanstva ceo svet seća se žrtava koje su pale za slobodu.

U okupiranoj Kraljevini Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata posebno su bili progonjeni pripadnici jevrejskog, srpskog i romskog naroda kao i oni koji su pružili otpor i pridružili se antifašističkoj borbi.

- Sa ovog mesta poručujemo da Srbija želi put mira i blagostanja i da čini sve da postane perspektivna država i ravnopravna članica evropskih naroda. Odajemo poštu žrtvama fašizma, ali i svim nevino stradalim ljudima ratova koji su se vodili na prostoru naše zemlje i okruženja – poručio je Miloš Ćirić, načelnik Jablaničkog upravnog okruga.

Dan pobede, 9. maj, obeležen je i u Vlasotincu gde su predstavnci opštine, Udruženja rezervnih vojnih starešina i boračkih organizacija položili cveće na spomenik u kompleksu Spomen parka „Staro groblje“ čiji je autor, kao i u Leskovcu, čuveni arhitekta Bogdan Bogdanović.

- Mnogi danas hoće da preimenuju ovaj datum u Dan Evrope. Zato je naša obaveza, kao potomaka ljudi koji su se borili i dali živote za slobodu, da ne podlegnemo tim uticajima – naglasio je Srba Takić u ime vlasotinačkog SUBNOR-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu