HEROJI ODBRANE OD NATO: Predstavnici 250. raketne brigade PVO VJ posetili Karlovčić

S. KOSTIĆ

09. 05. 2023. u 13:30

PREDSTAVNICI pećinačke lokalne samouprave i Mesne zajednice u Karlovčiću i ove godine ugostili su predstavnike 250. raketne brigade PVO Jugoslavije, koji su sa borbenog položaja u ataru ovog naselja 1999, tokom NATO agresije, oborili američki avion F16.

ХЕРОЈИ ОДБРАНЕ ОД НАТО:  Представници 250. ракетне бригаде ПВО ВЈ посетили Карловчић

Foto Opština Pećinci

Ista jedinica je i 27. marta iste godine, sa borbenog položaja u Šimanovcima, otkrila i oborila avion F-117A, sa dve rakete "neva".

- Ovakvi susreti, na mestima dejstvovanja, te evociranje uspomena na te datume predstavljaju svojevrsni početak čuvanja istorije za generacije koje dolaze. Zato smo razgovarali i o ideji da, u znak sećanja na herojske podvige naših branilaca, izradimo makete oborenih aviona, koje će biti postavljene u Karlovčiću i Šimanovcima, kao opomena da takvi događaji više ne bi trebalo da se ponove - naglašava Zoran Vojkić, zamenik predsednika Opštine u Pećincima.

Goste, među kojima su bili i pukovnik u penziji Zoltan Dani, koji je komandovao posadom, te penzionisani general Miroslav Lazović, ispred Mesne zajednice u Karlovčiću dočekali su predsednik Saveta MZ Jovan Devrnja i član istog tela Milan Stepanović, koji su predložili dodatnu edukaciju za učenike osnovnih škola na teritoriji pećinačke opštine.

- Ideja je da ovakvi susreti dobiju širi karakter, uz uključivanje učenika i nastavnika, sa kulturno-umetničkim programom. Borci iz 250. raketne brigade dodatno bi edukovali učenike tako što bi jedan čas u toku godine posvetili ovim značajnim datumima - objašnjava Devrnja.

"Nevidljivi"

POMENUTOG 27. marta 1999, nad Buđanovcima se pojavila ogromna vatrena lopta, a onda je nakraj sela, u njivu, palo "čudo tehnike" - avion  F-117A, ponos američke avijacije, za koji se tvrdilo da je nevidljiv i za radarske sisteme... U ovom sremskom selu je o tome kasnije snimljen dokumentarni film, a - nekoliko godina od pada aviona - ovde se pojavio i američki pilot koji se sa meštanima prisetio čitavog događaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije