„MUTI“ IM SE POGLED OD ČESMOVAČE: Crvenčani zabrinuti zbog vode, komunalci ih teše

Z. RAJIĆ

10. 05. 2023. u 11:15

ŽITELjI Crvenke, varošice u Bačkoj, žale se na kvalitet vode iz kućnih slavina, postavljajući na društvenim mrežama fotografije koje potkrepljuju njihovo nezadovoljstvo i pretnju da će, u slučaju stomačnih oboljenja ili kožnih infekcija tužiti JKP "Vodovod". Iz ovog preduzeća, međutim, uveravaju da je voda iz gradske mreže potpuno ispravna

„МУТИ“ ИМ СЕ ПОГЛЕД ОД ЧЕСМОВАЧЕ: Црвенчани забринути због воде, комуналци их теше

foto T. Tamaš

U prilog negodovanju potrošača ide i poslednji izveštaj Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut", prema kojem Crvenka ima "udruženu" neispravnost vode, sa čak 98,7 procenata fizičko-hemijski i 6,6 odsto mikrobiološki neadekvatnih uzoraka.

- Vodu u Crvenki dva puta mesečno kontroliše Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) iz Sombora, na tri mesta - na izvorištu, u upravnoj zgradi JKP i u školama ili vrtićima. Prema izveštajima ZZJZ, naša voda ne sadrži nitrite, nitrate, amonijak ili povišene koncentracije arsena, kao ni mangana, koji se često vezuje za gvožđe, čiji je sadržaj kod nas blago povećan - izneo je direktor "Vodovoda" Miljan Drašković.

Opor ukus i boja rđe

DOKTOR Jelena Zelić, specijalista higijene u ZZJZ u Somboru, rekla je da voda u Crvenki, kao i drugim naseljima u opštini Kula, ima višak gvožđa, "koje nije štetno po zdravlje, ali menja organoleptička svojstva vode, daje joj gorko-sladunjav i opor ukus i boju rđe i može da izazove stvaranje obojenih taloga".

Drašković je najavio da će, radi smanjenja gvožđa u vodi, u Crvenki biti promenjeno 17 kilometara starih azbestnih cevi i napravljen pogon za preradu vode.

Prema njegovim rečima, "oprečna mišljenja koja prave negativnu komparaciju zaključaka republičkog instituta i somborskog okružnog zavoda" proizilaze iz toga što "Batut" objedinjava regionalne izveštaje, a ne radi poseban uzorak vode.

- Ljudi se žale na pojavu zamućenja vode, što nema veze sa azbestom od kojeg su sačinjene vodovodne cevi. Azbest je opasan kad se udahne, ali kao materijal nije štetan po zdravlje. Problem je što se na zidovima i azbestnih, i metalnih, i plastičnih cevi, koje dugo traju, nakuplja tzv. koloidno gvožđe, koje se otkine i uđe u mrežu pri promenama pritiska, temperature ili električne energije - objasnio je direktor.

Pre više od dve decenije, zbog sumnje da je voda iz vodovoda uzrok stomačnih tegoba, MZ Crvenka je izgradila eko-česmu, koja se ovih dana rekonstruiše, ali Drašković ističe da je na toj, kao i na sedam javnih česmi "starog tipa", voda podjednako kvalitetna kao i u domaćinstvima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)