ODLIČAN ODZIV DAVALACA KRVI: U Paraćinu prikupljene 33 jedinice životne tečnosti (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

27. 04. 2023. u 19:31

DANAŠNjOJ akciji prikupljanja krvi odazvao se veliki broj Paraćinaca, pa su dragocenu tečnost donirala 33 humanista, dok je troje, nažalost, odbijeno iz zdravstvenih razloga.

ОДЛИЧАН ОДЗИВ ДАВАЛАЦА КРВИ: У Параћину прикупљене 33 јединице животне течности (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Cifra prikupljenih jedinica je iznad uobičajenog broja po akciji koji se kreće do trideset, ističe Miroslav Mitrović, zaposlen u Crvenom krstu, zadužen za organizaciju DDK akcija u gradu na Crnici u saradnji sa niškim Zavodom za transfuziju.

I on je takođe bio danas među davaocima, kao primer koji treba da slede ostali punoletni i zdravi Paraćinci. Do sada je krv dao tridesetak puta.

Foto: Privatna arhiva

Ruža Velimir je redovan davalac

Redovni davalac od pre četiri godine je Ruža Velimir, koja istrajava u tome da krv poklanja u najkraćem dozvoljenom periodu za žene, na svaka četiri meseca. Kaže da je krv počela da donira kada joj je nivo hemoglobina porastao do granice normale i da od tada ne propušta dozvoljenu periodiku.

- Tih petnaest minuta, koliko vremena treba da se donira krv, nekome može da spasi život, te zato to treba da čine svi koji ispunjavaju zdravstvene kriterijume. Osećam se zadovoljno što sam pomogla nekome, a uz to se i ja posle davanja krvi osećam poletnije, življe, zdravije, ispunjenije... Puna sam energije jer se davanjem krv regeneriše. A nije mi teško da izađem sa posla, odem do Crvenog krsta da dam krv i da se ponovo vratim na radno mesto. I danas sam tako uradila – kaže, za „Novosti“, Velimir.

Iz paraćinskog Crvenog krsta podsećaju da je naredna akcija zakazana 11. maj, a održaće se u Ekonomsko-trgovinskoj školi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)