U ZAJEČARU IGRANA OPERA ZA DECU: “Crvenkapa“ oduševila publiku (FOTO)

S. M. J.

24. 04. 2023. u 15:59

OPERA za decu „Crvenkapa“, zajednički projekat Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ iz Negotina, Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ i Doma kulture „Stevan Mokranjac“ iz Negotina, naljkon negotinske premijere i prve reprize premijerno predstavljena i zaječarskoj publici.

У ЗАЈЕЧАРУ ИГРАНА ОПЕРА ЗА ДЕЦУ: “Црвенкапа“ одушевила публику (ФОТО)

Foto: Pozorište "Zoran Radmilović"

Publika u zaječarskom teatru uživala je u operi za decu “Crvenkapa” Petra Jovanovića, zajedničkom projektu Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ iz Negotina, Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ i Doma kulture „Stevan Mokranjac“ iz Negotina.

Milena Marković (Crvenkapa), Pavle Jovanović (Vuk), Srđana Stanković (Lovac), Anastasija Todorović (Baka) i hor lovaca uz klavirsku saradnju Milje Videnović, nastavnice klavira u Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac” u Negotin oduševili su publiku koja im je dodelila prosečnu ocenu 9,81, najvišu na ovogodišnjem "ZajeČARu".

-Kolege i ja smo  predano i strpljivo radili, odvajali od svog vremena i bezrezervno davali znanja i iskustva zarad uspešnog projekta i radosti dece. Osim radosti, deca su dobila jedno nezaboravno iskustvo, koje neki ne dobijaju ni u srednjoj a tek u osnovnoj školi, a to je da budu deo jedne opere, jednog grandioznog muzičko-scenskog oblika, po mom mišljenju vrhunskog u svetu klasične muzike, oblika u kome se stapa orkestarska, horska, solistička muzika i koji je usko, najuže, povezan sa glumom - kaže Magdalena Antić, master muzički umetnik - solo pevač, nastavnik solo pevanja  i kamerne muzike u Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac” u Negotinu.

Glumica i rukovodilac Dečje scene zaječarskog pozorišta Nataša Petrović, koja je bila stručni konsultant za glumu i režiju u operi “Crvenkapa“, istakla je da joj je bilo veliko zadovoljstvo da radi sa ovom talentovanom decom.

-Rad na operi je malo drugačiji od rada na ostalim predstavama pošto  pored glumačkog ima i pevački deo. Ja sam se skoncentrisala na glumački i oni su zaista upijalii, slušali i zapamtili sve što sam im rekla. Bilo je fenomenalno raditi sa njima - rekla je Nataša Petrović.

Ovo muzičko – scensko delo izvedeno je u čast nagrađenih na 13. Pozorišnom festival za decu “ZajeČAR” na kojem je, odlukom žirija u sastavu: Branislav Nedić, predsednik, Biljana Glišić, član i Jelena Ciganović, član, predstava  „Pinokio“ Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja proglašena za najbolju.

Za najbolju glumicu 13. Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“, žiri je proglasio Jelenu Filipović za ulogu Lijanine u predstavi „Pinokio“ Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja, a za najboljeg glumca Filipa Radivojevića za ulogu Princa Mateje u predstavi „Razmaženi princ“ Narodnog pozorišta Leskovac.

Upravo je „Razmaženom princu“  Željka Hubača, u režiji Igora Damnjanovića pripala i nagrada publike za ocenu 9,31.

-Sve su smislili  od crtanih filmova, mobilnih telefona, igrica da zabave decu ali pozorište još uvek nisu uspeli da pobede. I to vidimo zahvaljujući tome što je sala puna i što vi volite pozorište. Vi ste publika koja će narednih 30, 40, 50, 60, 70 godina da ste živi i zdravi, dolaziti u pozorište i gledati predstave za odrasle ali ja vam garantujem da ćete se sa najvećom radošću sećati ovih trenutaka kad ste bili u pozorištu i gledali upravo ove glumce koji su samo za vas radili predstave za decu -  rekao je selektor Željko Hubač spuštajući festivalsku zavesu do novog izdanja i novih predstava za najmađe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati