RUKAVICOM PREVODE ZNAKOVNI JEZIK: Važan izum niških srednjoškolaca

J. Ć.

22. 04. 2023. u 12:00

Rukavica koja prevodi znakovni jezik i time olakšava komunikaciju između nemih osoba i onih koji ih ne razumeju, najnoviji je izum učenika Elektrotehničke škole "Mija Stanimirović" u Nišu. Kako su nam pokazali, rukavica se jednostavno navuče na ruku i dok osoba pokazuje znakove, računar svaki pokret prevodi u tekst, a aplikacija na mobilnom telefonu u glasovnu poruku.

РУКАВИЦОМ ПРЕВОДЕ ЗНАКОВНИ ЈЕЗИК: Важан изум нишких средњошколаца

Foto: ETŠ Mija Stanimirović

Svojim izumom mlade Nišlije, učenici ove škole, Nikola Ranđelović, Luka Rakić i Ivan Ćirković predstavili su se na nedavno održanom takmičenju "Galaksija kup" u Beogradu sa kojeg su se vratili sa srebrnom medaljom.

Spojili su znanje koje su stekli iz programiranja i elektronike i to povezali sa velikom željom da daju doprinos zajednici i pomognu nemim i gluvim osobama da se lakše snađu. Kažu da je put do konačnog projekta bio težak, i da je trajao nešto manje od dva meseca, ali i da je ipak najteže bilo doći do ideje.

Međutim, uz pomoć mentora i profesora u školi i to rešili i tako je nastala rukavica za prevođenje znakovnog jezika.

- Ideja je zapravo adaptirana u odnosu na originalnu ideju rukavice koja je bila namenjena za virtuelnu realnost. Preusmerili smo se baš iz razloga što se ovako nešto ne može videti svakodnevno, a na prototipu smo radili otprilike mesec dana. Tokom vremena smo se suočili s brojnim izazovima, pogotovu oko nabavke delova. Ipak, uspeli smo da ih prevaziđemo i uspešno završimo projekat u zadatom roku - kažu učenici ove škole.

J. Ćosin

Rukavica za prevođenje

Oni već dobro poznaju znakovnu abecedu i još je usavršavaju, a projekat je samo produbio njihovu želju da pomognu nagluvim i gluvim osobama.

- Planiramo i saradnju sa Udruženjem gluvih i nagluvih osoba u Nišu jer je naša rukavica upravo njima namenjena. Istovremeno razmišljamo i o tome da napravimo i mobilnu aplikaciju. Verujemo da ćemo im na ovaj način olakšati komunikaciju u mnogim situacijama što je nama i bio cilj - kažu oni.

No, ovde nije kraj, jer već planiraju da nadograde svoj projekat i da naprave prateći softver koji bi služio za učenje znakovnog jezika, tako da bi rukavica mogla da se koristi i u te svrhe.

Njihov mentor Ivana Miladinović ističe da je veliko zadovoljstvo raditi sa učenicima koji imaju inspiraciju, znanje, volju u instrajnost da svoju ideju pretvore u ovakav proizvod koji na državnom takmičenju bude prepoznat kao izuzetan i kao takav dobije nagradu.

- To je ogromna satisfakcija za celokupan rad tima koji je na svakom koraku imao podršku i razumevanje direktora i svih u školi - poručuje ona.

Složan tim učenika koji ima ideju i u stanju je da tu ideju i realizuje, velika su inspiracija za vršnjake, ponos škole i profesora koji im predaju.

- Učenici koji su radili na projektu su inspiracija za svoje vršnjake, ponos škole i profesora koji im predaju. U pitanju je složan tim učenika koji ima ideju i u stanju je da tu ideju i realizuje. Praktično povezuju naučeno iz programiranja, elektronike, kreirajući rukavicu koja može da se primeni u različitim oblastima ljudske delatnosti. Ključno u ovom projektu je da ima potencijal da se još više razvija. Naša škola je tu da im pruži uslove da svoje ideje ostvare - navodi Jelena Rajković, njihova druga mentorka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ITALIJA U NEVERICI NA STARTU ROLAN GAROSA: Evo zbog koga je Janik Siner stvarno ostavio devojku (FOTO)