DA SE NIKAD NE ZABORAVI DELO VELIKOG UMETNIKA: Počelo obeležavanje 70-godišnjice smrti Uroša Predića (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

09. 02. 2023. u 16:49

OBELEŽAVANjE 70 godina od smrti slavnog slikara Uroša Predića, počelo je promocijom obnovljenog i redizajniranog izdanja publikacije "Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?" Olivere Skoko, više kustoskinje-istoričarke umetnosti, a projekat je realizovan uz podršku Ministarstva kulture Srbije.

ДА СЕ НИКАД НЕ ЗАБОРАВИ ДЕЛО ВЕЛИКОГ УМЕТНИКА:  Почело обележавање 70-годишњице смрти Уроша Предића (ФОТО)

Foto Vikipedija

Uz autorku, na promociji u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, govorile su Danijela Vanušić, pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju, dr Snežana Mišić, muzejska savetnica Galerije Matice srpske, i kao moderator Ivana Arađan, viša kustoskinja Muzeja u Zrenjaninu.

Ministarstvo kulture je podržalo projekat obeležavanja 160 godina od rođenja Uroša Predića, izložbu u zrenjaninskom Muzeju i prateću publikaciju koja je sada predstavljena u obnovljenom i redizajniranom izdanju.

- Veoma mi je drago što se ovde, u Gradskoj kući, uz podršku Grada Zrenjanina i gradonačelnika obeležava 70 godina od smrti našeg velikog slikara i to prigodnim programom i publikacijom koja je po svemu specifična jer je autorka ceo opus predstavila kroz vizuru legata, onog najintimnijeg i ličnog što je Uroš Predić sačuvao za sebe i što je posle njegove smrti pripalo muzeju u Zrenjaninu - istakla je Danijela Vanjušić, uz napomenu da je godišnjica njegove smrti, prilika da se podsetimo lika i dela Uroša Predića i da na neki način ne dozvolimo da se njegovo stvaralaštvo zaboravi.

Autorka publikacije "Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?" Olivera Skoko istakla je da je istoimenu izložbu videlo više od 60 hiljada posetilaca u šest gradova u Srbiji i regionu i da se samim tim stvorila potreba i velika zainteresovanost da prateća publikacija doživi svoje novo izdanje.

Inače grad Zrenjanin, u saradnji sa ustanovama kulture i Mesnom zajednicom Orlovat, od 8. do 11. februara obeležava 70. godišnjicu od smrti Uroša Predića. U Pozorištu "Toša Jovanović" prikazana je monodrama "Ja ću tebi ljuba biti", Muzejskog teatra Muzeja Krajine iz Negotina.

Na dan slikareve smrti, u subotu, 11. februara, na mesnom groblju u Orlovatu u 11 časova biće položeni venci na grob Uroša Predića i služen pomen, a nakon toga, prisutni će posetiti hram Vavedenja Presvete Bogorodice, u centru sela, graditeljsko delo istaknutog arhitekte modernog pravca Dragiše Brašovana i spomenik kulture od velikog značaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri