MAJSTOR BATA ŠIŠA UZ STIHOVE I AFORIZME: Dragutin Vidačić je najpopularniji brica u Žitištu

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

12. 02. 2023. u 14:27

NAJPOPULARNIJI brica u Žitištu kod Zrenjanina, Dragutin Vidačić, već 53 godine svakodnevno šiša svoje mušterije, uz stihove i aforizme, koje sam piše, igra šah i objavljuje knjige.

МАЈСТОР БАТА ШИША УЗ СТИХОВЕ И АФОРИЗМЕ: Драгутин Видачић је најпопуларнији брица у Житишту

Foto B. Grujić

Nema tog meštanina Žitišta, ali i sela u okolini, koji nije čuo ili se bar jednom ošišao kod popularnog majstor Bate, kako zovu Dragutina Vidačića, berbera, koji je za 53 godine, ošišao preko 100.000 glava, što je ceo jedan grad.

Frizerska butiga "Bata" u centru banatske varošice, mesto je gde mnogi svakodnevno navrate, sa pitanjem ili pričom šta ima novo, odigraju partiju šaha ili čuju najnoviji Dragutinov aforizam i stih koji je napisao dok je šišao ovog ili onog.

A Bata, da bi opravdao epitet najneobičnijeg frizera u srednjem Banatu, dok šiša i u ruci drži makaze, nadahnut smišlja aforizme i zapisuje stihove, a neretko i recituje svoje pesme.

- Smisao života je satira, uživam dok radim i pišem, a stil govora mi je aforizam - započinje priču Dragutin Vidačić, po ocu svoje majke Solunac iz Banatskog Karađorđeva, a po dedi sa očeve strane iz krševite Hercegovine, uz napomenu da ne postoji ništa i da je uvek nešto.

Foto B. Grujić

Sada već davne 1970. godine počeo je da ulepšava svoje mušterije, radio je u Zrenjaninu, Kikindi, Herceg Novom, a makaze i mašinicu nije ispuštao ni u Sloveniji dok je služio vojni rok, a u Žitištu je stacioniran i šiša ravno 40 godina, od 1983.

- Po ceo dan sam u salonu, kad nema posla, začas se okupi ekipa i odigramo turnir u šahu, jako je zanimljivo jer smo podjednaki, a nije retko da mušterija kada dođe na šišanje, sačeka da se partija okonča.

- Ko će sesti nervoznom brici u stolicu, dok razmišlja o šehu, šahu i matu i još kada gubi - kaže komšija i Dragutinov prijatelj, uz osmeh i napomenu da su aforizmi koje piše sjajni, vrlo aktuelni i duhoviti.

- Glupost me obično na aforizam natera, to je moj izraz, tako reagujem - nastavlja majstor Bata, tri godine već regularno penzioner, ali i dalje svakodnevno radi u svom salonu. Izuzetak je nedelja, kada sa suprugom uživa u svojoj uređenoj bašti, koju osim biljaka krase razne vrste ptica i drugih životinja.

Maestro Dragutin, osim što ima titulu zlatne makaze Žitišta, redovan je član Kluba knjige "Branko Radičević", objavio je nekoliko knjiga pesama i aforizama koje uredno prosleđuje brojnim satiričnim časopisima širom Srbije i celog regiona.

- Ja ću ovako dok sam živ i dok mogu, naslednika nemam, pa ko će u salon posle mene nije moja briga - dodaje na kraju majstor Dragutin, uz poziv svima da svrate, ako ne na šišanje, na partiju šaha, uz šoljicu domaće crne kafe.

Foto B. Grujić

NEJEDNAKI ZULUFI

- PRIČA koja u realnosti nije zaobišla ni jednog frizera, kada se mušterija požali majstoru da su zulufi nejednaki, a Bata kao i ostali, kao iz topa kaže, ma nisu zulufi, nego su vam uši nejednake, a ja to prema ušima, hoćete li da njih možda korigijemo - priča majstor Dragutin, ističući da je u stvari majstor uvek u pravu i njegova se na kraju poštuje.

KRIV NOS

- DOŠLA prvi put kod mene na frizuru mlada devojka iskreno priznajući da joj je do tada, izuzetno gustu i kovrdžavu kosu majka šišala, a ja je upitam zašto ti je kriv nos, da ti nije šunka pala i slomila ga - uz osmeh priča gospodin Bata, ističući da je devojka u čudu pitala otkud on to zna i priznanje da je kada je bila mala, zaista šunka pala i slomila joj nos.

UVEK PO SVOM

PRIZNAJE iskreno kreator brojnih frizura da je bilo svakojakih i probirljivih mušterija, zakerala i filozofa, ali da je takve oduvek, uz poštovanje, šišao po svom i kako misli da je najbolje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri