SRPSKI ĐACI U MAĐARSKOJ: Škola u Batanji drugi put dobila poklone iz Srbije

R. Š.

31. 01. 2023. u 16:29

Na početeku ove školske godine đaci prvaci srpske nacionalnosti u Mešovitoj osnovnoj školi u Batanji, u Mađarskoj, dobili su poklone iz Banata. Njih desetoro, koji pohađaju nastavu na srpskom i mađarskom jeziku, dobilo je školski pribor od Udruženja „Čuvari baštine“ iz Kikinde.

СРПСКИ ЂАЦИ У МАЂАРСКОЈ: Школа у Батањи други пут добила поклоне из Србије

Foto: Udruženje "Čuvari baštine"

Ovih dana, povodom školske slave Svetog Save, pokloni sa iste adrese ponovo su stigli u ovu mešoviti školu. Sada je 85 učenika, uzrasta od vrtića do osmog razreda, obradovano darovima iz matice.

- U septembru sam obećao đacima da ćemo se videti oko Svetog Save. Zahvaljujući podršci Gradske uprave u Kikindi,Turističke organizacije grada, firme „Blik hem“ i, naravno, članova našeg udruženja, pripremili smo poklone za đake u Batanji. Posetili smo ih za Sv. Savu, pa je u školi, koja se nalazi u crkvenoj porti, organizovan program i osvećenje i rezanje slavskog kolača. Višegodišnja tradicija ove škole je da kumovi slave budu učenici osmog razreda. Škola je organizovala dodelu nagrada učesnicima likovnog konkursa, koji je bio posvećen Sv.Savi, a bila je priređena i svečana akademija. U crkvi je održana liturgija – prepričava Milinko Arsenov, iz pomenutog udruženja, koji je odneo poklone iz Kikinde u Batanju.

Arsenov prenosi da je bilo razgovora da nekoliko učenika sedmog i osmog razreda poseti Kikindu i boravi desetak dana kako bi što bolje naučili srpski jezik i upoznali običaje i kulturu sunarodnika u Banatu.

Osim đacima srpske naciolanosti u Batanji, koja se nalazi u blizini granice sa Rumunijom, darove od „Čuvara baštine“ dobila su i deca u selu Varjaš u Rumuniji, gde je nekada živeo veliki broj Srba. Sada tamo ne postoji srpska škola, ali o životu pravoslavaca svedoči velika crkva u centru tog mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EVAKUACIJA NIŠKOG NASELJA ZBOG TOMAHAVKA NA GRADILIŠTU: Oglasio se i štab za vanredne situacije