U ČAST 170 GODINA GORNJEG MILANOVCA Bećković: Bez poezije nema dokaza da postojimo

M. BOŠNjAK

23. 01. 2023. u 12:20

JEDAN od najmlađih gradova u Srbiji, Gornji Milanovac, navršava 170. godišnjicu svog osnivanja i postojanja. Tim povodom, Muzej rudničko-takovskog kraja upriličio je dva kulturna događaja sa akademikom Matijom Bećkovićem, čuvenim pesnikom.

У ЧАСТ 170 ГОДИНА ГОРЊЕГ МИЛАНОВЦА Бећковић: Без поезије нема доказа да постојимо

Foto: Arhiva Novosti

U svojoj galeriji, gradu i Bećkoviću u čast, postavio je izložbu nazvanu "Matija" čija autorka je Dragana Tipsarević. U Gimnaziji "Takovski ustanak" održano je Bećkovićevo pesničko veče. Grad je 1853. osnovao knez Aleksandar Karađorđević, tadašnji vladar Srbije, a prvobitno je bio zvan Despotovica, po istoimenoj rečici.

- Retke su izložbe koje još uvek nastaju. Ova je došla pod okrilje našeg muzeja i trajaće do 8. februara. Kada je nastala, imala je 16 panoa, sada ih je izloženo 34. Iznova se Matijinom putu posvećuje pažnja, kako i ne bi kad se njegov pesnički duh ne smiruje - kazao je istoričar Aleksandar Marušić, direktor Muzeja.

GRAD KULTURE 

UZ čestitku Gornjem Milanovcu za jubilej, Bećković je dodao:

- Ovo je rodni grad znamenitih ličnosti, nadasve književnika: akademika Dragiše Vasića, Momčila Nastasijevića i još mnogih. Njima, i ovim muzejem koji čuva njihovo delo, može se ponositi svaki grad na svetu!

Na oba događaja, nastupao je guslar Radovan Peković, poznati čuvar ove vrste narodne tradicije. Član je Društva guslara "Žiča" koje će uskoro, u susret Bećkovićevom 80. rođendanu, održati spektakularno veče nazvano "Gusle slave Matiju".

- Naslov izložbe sveden je na jednu reč - "Matija". Ona sadrži dva dela njegove biografije. Prvo, fiksirane datume od detinjstva, školovanja, karijere... U drugom delu ništa nije fiksirano, on počinje Matijinom prvom objavljenom pesmom 1957. u listu "Mlada kultura". Poseban deo postavke su Matijini zapisi, jer on govori o onom o čemu drugi ćute - rekla je Dragana Tipsarević.

Svojevrsni moto izložbe je Bećkovićeva misao: "Bez poezije, nijedan narod nema dokaze da je postojao"!

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna