ZOKINE PAPIRNE ČAROLIJE: Zorana Nikolić iz Lukićeva kod Zrenjanina posvećena neobičnom hobiju

Bogoljub Grujić

22. 01. 2023. u 11:30

PO struci ekonomista, stalno zaposlena u prevozničkoj firmi svog oca, Zorana Zoka Nikolić iz Lukićeva kod Zrenjanina, uz brojne obaveze u kući i sa sinovima, devetogodišnjim Rankom i četiri godine mlađim Lazarom, stiže sve i nema dana da uz silnu maštu i energiju, nešto ne stvori od papira i oduševi sve.

ЗОКИНЕ ПАПИРНЕ ЧАРОЛИЈЕ: Зорана Николић из Лукићева код Зрењанина посвећена необичном хобију

Foto: B.Grujić

- Oduvek sam ja nešto plela, heklala, ali to nije bilo to i tek negde od pre pet godina, kada sam starijem sinu Ranku za rođendanski poklon napravila ukrasnu kutijicu od papira, sve je krenulo - započinje priču Zorana, uz objašnjenje da njene papirne makete, nemaju veze sa origamijem i iskreno priznaje da i pored nespornog talenta za svoje kreacije od papira, nikada nije umela lepo da crta i slika.

- Zvuči pomalo neobjašnjivo, ali jednostavno je nešto eksplodiralo u meni, silna energija se oslobodila i uvek osećam potrebu da nešto stvorim, napravim, valjda je to nekakav beg od svakodnevnih obaveza na poslu, u kući - nastavlja ponosno glavna junakinja Zokinih papirnih čarolija, kako su suprug i sinovi, nazvali njenu preokupaciju.

Zorana u svom radnom kutku dnevne sobe, porodičnog doma u Lukićevu, svakodnevno kreira i veštim rukama stvara male makete, figure raznih crtanih junaka, albume, kutijice, ukrase za rođendanske torte i sve napravi za jedan dan.

Foto: B.Grujić

- Jesam zaista očarana ovim hobijem, trenutno od papira, po narudžbini, pravim pušku i malu kutijicu za nju, sve naravno od papira, mada priznaćete, na prvi pogled izgleda kao prava - ponosno ističe Zoka, kojoj svesrdno u poslu pomaže mlađi sin Lazar.

Uz junake iz crtanih filmova, kreirala je strip junake Dogmena i Supermena i stotine drugih različitih predmeta, koje je odnedavno počela da prikazuje po bazarima, u Novom Sadu, Zrenjaninu i drugim mestima, a učestvuje i u raznim humanitarnim akcijama, kada se prodajom njenih papirnih tvorevina, prikupljaju sredstva za lečenje bolesne dece.

- Kažu da sam više rukotvorac, mada se zaista trudim da u sve što napravim, dodam primesu umetničkog i unikatnog obrisa - dodaje tridesetosmogodišnja Zorana, ne zaboravljajući da istakne podršku i pomoć supruga, koji joj baš kao i sinovi, pomaže da nešto iseče, zalepi, spoji.

Foto: B.Grujić

Uz napomenu da materijal uglavnom nabavlja putem interneta, Zorana kaže da papira u boji obično i nema u knjižarama, a ako se negde i nađe, puno je skuplji u takvoj varijanti.

Uz internet i individualne želje naručilaca, Zorana ideje dobija dok kuva ručak, širi veš ili sa sinovima gleda crtane filmove ili igra kompjuterske igrice, a onda od ideje do realizacije, po pravilu, dovoljan je samo jedan dan.

Nema tog stanovnika sela nadomak Zrenjanina, bio mlad ili star, da nije čuo za magiju Zokinih čarolija od papira, a retki su rođendani, slave i ostale proslave u selu, koji prođu bez ijedne Zokine stvarčice u vidu poklona.

- Moja misija zasnovana je na ideji da finim, malim stvarčicama od papira usrećim što više ljudi, dok sam živa pamtiću pogled devojčice kojoj sam lično poklonila Malu sirenu, to me motiviše i nije mi teško da rukama stvaram dok gledam film, kuvam ručak - dodaje na kraju Zorana, presrećna što stariji sin Ranko, veliki zaljubljenik u stripove, sjajno crta i pokazuje dar za slikarstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)