STRUJA IZ VETROPARKA OD SEPTEMBRA 2024: Pripremni radovi u ataru više požarevačkih sela i u ogranku TE-KO "Kostolac"

D. Novković

26. 12. 2022. u 06:45

POČETAK pripremnih radova za izgradnju vetroparka "Kostolac" - snage 66 megavata, u atarima sela Ćirikovac, Klenovnik, Petka i Drmno - obeležila su geomehanička istraživanja tla, koja podrazumevaju i bušotine na mestima gde je planirano postavljanje vetrogeneratora, trafostanice i priključnog razvodnog postrojenja.

СТРУЈА ИЗ ВЕТРОПАРКА ОД СЕПТЕМБРА 2024: Припремни радови у атару више пожаревачких села и у огранку ТЕ-КО Костолац

Foto EPS

Pomenuta istraživanja neophodna su jer bi trebalo da pokažu kvalitet i stabilnost tla, te ukažu na potencijalnu pojavu podzemnih voda. Po njihovom okončanju, na osnovu dobijenih rezultata, obaviće se i projektovanje...

- Očekuje se da izrada temelja vetrostubova počne u februaru naredne godine - kaže rukovodilac projekta Predrag Đorđević. - Planirano je 20 vetrogeneratora i 20 stubova, te izgradnja trafostanice, razvodnog postrojenja i unutrašnje kablovske mreže. A, pravi na redu su razvodno postrojenje i trafostanica, koji će se nalaziti na lokaciji Drmno, dok je započeta izgradnja puteva preduslov za fizički prilaz svakoj poziciji vetrogeneratora.

Foto EPS

Mapa budućeg vetroparka

Opremu će, shodno ugovoru potpisanom u aprilu, za 103,7 miliona evra isporučiti firma "Simens Games". Njen transport obavljaće se specijalnim kamionima sa 10 osovina, dugačkim oko 60 metara - trasom od luke Smederevo do svake od četiri lokacije. Rok za završetak svih radova ističe u septembru 2024, kada bi kompletno postrojenje trebalo da bude pušteno u rad. potom na red dolazi pribavljanje upotrebne dozvole...

Studijom opravdanosti predviđeno je da godišnja proizvodnja premaši 150 miliona kilovat-sati struje.

 

PILOT-PROJEKAT "EPS"

IZGRADNjA vetroparka "Kostolac" predstavlja pilot-projekat EPS - prvi takvog tipa koji realizuje ovo preduzeće.

- Dobro je što u ogranku TE-KO "Kostolac" imamo veliki prostor, oko pet kvadratnih kilometara zemljišta koje je u vlasništvu "Elektroprivrede Srbije", što je jedan od preduslova za podizanje postrojenja u kojem će se energija dobijati iz obnovljivih izvora - ističe Predrag Đorđević.

STUBOVI

STUBOVI sa vetrogeneratorima, računajući i njihove propelere, dostizaće visinu od oko 180 metara, a biće postavljeni na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta ogranka "TE-KO Kostolac".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost