POPUST ZA 40 ODSTO PORODICA: Građani u novembru potrošili manje struje, Beograđani i Vojvođani najveće štediše

E. B. T.

24. 12. 2022. u 09:00

GRAĐANI u Srbiji uštedeli su u novembru sedam odsto struje u odnosu na isti mesec lane. Popust za racionalnu potrošnju ostvarilo je 1,32 miliona, odnosno 40 procenata domaćinstava.

ПОПУСТ ЗА 40 ОДСТО ПОРОДИЦА: Грађани у новембру потрошили мање струје, Београђани и Војвођани највеће штедише

Računi će biti uvećani

EPS navodi da je 14 odsto steklo popust od 30 procenata, dok će 7,5 odsto imati niže račune za 20 procenata. Najviše domaćinstava, 18,5 odsto, ostvarilo je popust od 15 procenata.

Najveće štediše bili su Beograđani i žitelji vojvođanskih gradova Sombora, Novog Sada, Subotice, Zrenjanina i Sremske Mitrovice, kao i Šapca, Loznice, Kragujevca i Smedereva. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović istakla je juče da su i privreda i građani ozbiljno shvatili poziv da se štedi.

- Imamo manje izdatke, svi imamo koristi od toga - rekla je Đedovićeva. - Što se kompanija tiče, najviše je uštedeo "Ziđin".

Kako je juče ukazao ministar finansija Siniša Mali, sa Međunarodnim monetarnim fondom dogovoreno je da naredne godine budu još dva poskupljenja struje. Ali, kako je dodao, to će biti daleko manje od rasta cena električne energije u Evropi i uklopiće se u inflaciju koja je za sledeću godinu projektovana na 11,3 odsto. Ministarka Đedović je objasnila da procenat poskupljenja struje zavisi od više faktora.

- Mi ćemo raditi u interesu naših građana - istakla je Đedovićeva. - Cilj je da imamo javna preduzeća koja su profitabilna, da imamo zapošljavanja. S druge strane, ako uspemo da uštedimo, nećemo morati da povećavamo cene.

ENERGETIKU POMAŽU EVROPLjANI

VLADA Srbije usvojila je Mapu puta za podršku energetici, čime su se stekli uslovi za potpisivanje finansijskog sporazuma sa Evropskom komisijom, kojim će biti obezbeđeno 165 miliona evra.

- Pomoć će ići najugroženijim domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima i kao podrška da se nastavi putem energetske tranzicije - rekla je ministarka energetike Dubravka Đedović. - Izuzetno je važno da ćemo ta sredstva imati na raspolaganju početkom sledeće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)